Persbericht

Expositie 7 april t/m 13 mei 2007


Klik op de foto's voor een groter beeld

Marian Smit
papierobjecten
Mieke Mens
schilderijen en grafiek
Deirdre McLoughlin
beelden

Verstilde expositie in Galerie De Kapberg

Deirdre McLoughlin is een internationaal bekende beeldhouwster. In De Kapberg zijn een aantal werken te zien met de titel "I am too", elegante open vormen van een adembenemende perfectie. De beelden van klei, uiterst zorgvuldig met de hand opgebouwd en in verschillende fasen van het maakproces gepolijst, doen denken aan graniet of marmer en voelen zijdezacht aan. De beelden zijn biomorf, abstracte en figuratieve elementen vallen samen. Maar net als de lichte verwijzing naar een levend organisme vormen de aspecten balans en ruimte een wezenlijk onderdeel van haar werk. Met het maken van open vormen kwam het werk van McLoughlin in een nieuwe fase terecht. Het beeld zoekt zijn balans in de ruimte en toont tegelijkertijd zijn innerlijke ruimte.

Het werk van Mieke Mens laat zich het beste beschrijven als visuele poëzie. Haar doeken ademen een sfeer van verstilling, als in een haiku. Schilderen is voor haar een proces van wikken en wegen. Vormen en kleurvlakken laat ze hun eigen weg zoeken door deze net zo lang te verplaatsen, te veranderen, weg te schilderen of juist weer terug te halen, totdat de essentie aanwezig is. Vormen zijn vaak abstract, soms nog herkenbaar als tafel, voet, huis of plant. Door deze steeds weer af te dekken met transparante kleurvlakken ontstaat er een gelaagdheid die een mysterieuze intimiteit geeft, kenmerkend voor al haar werk.

Marian Smit maakt ruimtelijke beelden in papier. Zij is gefascineerd door organismen, natuurlijke groeiprocessen als vertakkingen en luchtwortels van bomen. Ruimtelijke papierconstructies, stapelingen of een mathematische structuur van kristallen, bouwt zij op uit identieke elementen van felgekleurd papier van glossy tijdschriften. Een oude knoestige rode meidoorn in haar eigen tuin inspireerde haar tot het maken van een groot aantal vertakte vormen van zijdevloeipapier. Het resultaat oogt als een levend organisme, een lichte en beweeglijke mobile van stukken bloedkoraal. "Harmless army" huist op de vloer van de grafiekzolder van de galerie, een vriendelijke en lichtvoetige familie van een onschuldig ogende levensvorm.