Persbericht

Expositie 19 mei t/m 24 juni 2007


Klik op de foto's voor een groter beeld

Reinder Homan
etsen
Marijke Oosterman
beelden

Primeur in Galerie de Kapberg

In Galerie de Kapberg exposeren van 19 mei tot en met 24 juni twee kunstenaars, Reinder Homan met aquarellen en etsen en Marijke Oosterman met beelden in natuursteen. De aquarellen van Homan zijn een primeur. De expositie wordt zondag 20 mei om 15.00 uur geopend.

Bij de prenten van Reinder Homan gaat het om de poŽzie van de werkelijkheid, waarin het mooie onvermijdelijk onderhevig is aan verval. Ze tonen het landschap zoals het erbij lag op die heiige ochtend, van de eerste sneeuw op die dag op dat akkerlandje. Nog sterker tot de verbeelding spreken de boomstammen van dichtbij, een wonderlijke kronkeling van stammen en takken. Tussen het spontane waarnemen, het registreren van alle mogelijke beelden in de natuur, en het drukken van een ets ligt een langdurig proces dat bijna fotografisch is. De natuur is volgens Homan veel gevarieerder dan mensen kunnen bedenken. "Als tekenaar kun je allerlei determineerschema's uit boeken halen zodat een prent ergens op lijkt. Maar ik heb ervaren dat een plant of dier altijd net even anders is."

Marijke Oosterman begon in 1990 met het maken van beelden in natuursteen. Een constante vanaf het begin is het werken met een concept, maar tegelijk vanuit de steen gedacht, bewust van het wezen van de steen. Kracht en beweging zijn belangrijke uitgamgspunten. Door het laten verschuiven van vormen worden beweging en tijdsverloop gesuggereerd. Hoewel het werk niet figuratief te noemen is, zijn en connecties met het menselijk lichaam. Visuele ervaringen, opgedaan in het landschap vormen een andere inspratiebron.