Persbericht

Expositie 30 juni t/m 26 augustus 2007

De tentoonstelling in juli en augustus is open van donderdag t/m zondag 13:30-17:00 uur.

Een bijzondere tentoonstelling: van 30 juni tot en met 26 augustus exposeren in Galerie De Kapberg vier kunstenaars die nationaal en internationaal hun sporen hebben verdiend. Tom Eyzenbach toont etsen en litho's, Anneke van der Mandele etsen, Nesrin During keramiek en Dieter Schubert werken in gemengde techniek.

Dieter Schubert is vooral bekend als illustrator van kinderboeken. Zijn werk werd onder andere in de Kunsthal in Rotterdam en in het Stedelijk Museum in Alkmaar geŽxposeerd. Het vrije werk dat nu in De Kapberg wordt getoond laat een heel andere kant van deze kunstenaar zien. Zijn aquarellen en werken in acryl zijn lyrisch abstract te noemen. De composities hebben een enigzins mysterieus karakter als gevolg van het toepassen van een gemengde techniek waarbij dichte en transparante lagen elkaar afwisselen. De kleurvlakken in zachte of pasteltinten zijn niet scherp afgebakend, en worden versterkt door een persoonlijk, tekenachtig handschrift.

Tom Eyzenbach is een bekende illustrator van dagbladen en tijdschriften. Al direct bij binnenkomst in de galerie is te zien dat zijn prenten (en hun titels) veel humor bevatten. In een scherpe, persoonlijke tekenstijl portretteert hij mensen, soms krijgt het werk de lading van een scherpe politieke spotprent. De intrigerende litho "Ambigu" verdient speciale aandacht. Niet alleen omdat het gaat om een technisch knappe 5-kleurenlitho maar ook vanwege het onderwerp en de compositie. Een mens als droom, als zichzelf of met een masker: wat is werkelijkheid?

Anneke van der Mandele heeft een grote reputatie als etser. Kenmerkend voor haar zijn eigenzinnige, abstracte composities. Schilderachtige grijze of bruine vlakken worden soms onderbroken door een helder gekleurde vorm, die in geen enkel opzicht gelijkenis vertoont met een bestaand voorwerp maar toch een zekere herkenning oproept. Het meest boeiend blijft voor van de Mandele nog altijd het experimenteren met de etsplaat. Een toevallig krasje of oneffenheid kan aanleiding zijn tot een verhaal: "(..) een verhaal waar de stilte moet overheersen en waar de vertrouwde aanknopingspunten mogen ontbreken".

Nesrin During is keramist en schrijft ook artikelen in keramiektijdschriften. In De Kapberg is veel nieuw werk van haar te zien. Meest recent zijn vormen met de ongenaakbare schoonheid van een ruige rots. Dit werk is als nauwelijks bedwongen gestolde lava. Alleen in de verte doen deze vormen denken aan kommen of schalen, ruwe brokken zwarte steen met een gekerfd of gescheurd oppervlak, met hier en daar een glazuur dat erover is gestroomd of zelfs heeft gekookt. In groot contrast hiermee is het werk met een beheerste organische vormgeving, waar geen oneffenheid de perfectie van de vormen aantast. [djg]


Klik op de foto's voor een groter beeld

Nesrin During
keramiek
Anneke van der Mandele
grafiek
geen foto beschikbaar
Tom Eyzenbach
grafiek
Dieter Schubert
aquarel en acryl