Persbericht

Expositie 1 september t/m 7 oktober 2007


Klik op de foto's voor een groter beeld

Aad Hoetjes
beelden
Jan Budding
grafiek
Jacob Boots
collages en gouaches

Budding, Boots en Hoetjes in Galerie De Kapberg

In Galerie de Kapberg is van 1 september t/m 7 oktober een zeer boeiende tentoonstelling te zien met schilderijen en grafiek van Jan Budding, gouaches en collages van Jacob Boots en beelden in steen van Aad Hoetjes.
Deze expositie zal worden geopend op zondag 2 september om 15.00 uur door Hans Paalman, oud-directeur van het Stedelijk Museum Schiedam en voormalig waarnemend directeur van Museum Kranenburgh.

Jacob Boots (1929-1969), die studeerde aan het Instituut voor Kunstnijverheid in Amsterdam (de huidige Rietveld Academie) was enorm geboeid door de ruimte en de daarin zwevende planeten: vooral de zon had zijn belangstelling.
Zijn collages, "Space Motifs", maakte hij lang voordat de televisie in 1968 beelden van de maan uitzond. Het zijn visioenen van de ruimte, een grote leegte waarin bollen zweven, als hemellichamen in de oneindigheid. Dit werk werd voor het eerst in 1966 getoond in het Stedelijk Museum in Amsterdam.
Boots' werk heeft een krachtige beeldtaal die ook voor andere kunstenaars inspirerend werkte. In zijn "Koppen" en dierportretten, die raak getekend en vol humor zijn, hanteert hij een Cobra-achtig handschrift, kalligrafisch van karakter, waarbij samengeknepen oogjes, een forse neus en een grote grijns als motief gelden.

Jan Budding (1922-1988) werd opgeleid aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zijn werk omvat uiteenlopende onderwerpen als hoenders, duinlandschappen, strandjes en stillevens. Veelzijdigheid is er ook in de technieken die hij hanteert: gewassen tekeningen, etsen, acryls, gouaches en olieverf.
Zijn bijzondere, persoonlijke lijnvoering, grillig en gevoelig, is vooral zichtbaar in zijn gewassen tekeningen, soms als droge lijn, soms op vochtig papier getekend en daardoor vervloeiend. Budding is een echte verteller, van binnenuit. Zijn tekeningen van zijn kippen bijvoorbeeld, die hij vele malen observeerde en in beeld bracht, zijn geen naturalistische studies. Het zijn niet zomaar kippen, het zijn wezens met karakter, om niet te zeggen met menselijke trekjes.

Aad Hoetjes (1941), die woont en werkt in Schoorl, is een veelzijdig man. Vóór zijn leven als beeldhouwer had hij vele functies, als docent Nederlands, als schrijver, als organisator en ook als bestuurder betrokken bij alle door het rijk gesubsidieerde kunstscholen, om maar enkele van zijn werkzaamheden te noemen.
Sinds 1993 maakt hij beelden, in kalksteen, hardsteen en marmer. Hij is lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers en het KCB. Zijn vroege werk noemt hij wat surrealistische, figuratieve beelden met veel plantaardige en organische vormen. Zijn recente beelden zijn eenvoudiger van vorm, planmatiger en minder overdadig. Een terugkerend motief is "verandering" en een streven naar een zekere onvoorspelbaarheid, in samenhang met geometrische en wiskundige vormen. Toch kunnen zijn beelden nog steeds als menselijke figuren worden gezien. Zelf noemt hij ze "gebouwen", zij het gebouwen met een sterk lichamelijk karakter. Strak en exact van vorm, en speels tegelijk. [DJG]

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl