Persbericht

Expositie: 24 november t/m 23 december 2007


Klik op de foto's voor een groter beeld

Diek Kubbe
multimediale objecten
Michiel Hertroys
schilderijen
Lucy Zom
textiele objecten

Objecten, schilderijen en sieraden in Galerie De Kapberg

Van 24 november tot en met 23 december exposeren drie kunstenaars in Galerie De Kapberg, Michiel Hertroys met acrylschilderijen, Diek Kubbe met multimediale objecten en Lucy Zom met textiele sieraden en objecten.

Een bijzondere gebeurtenis vindt plaats op 9 december, als om 16.00 uur een kunstwerk wordt verloot onder de aanwezige donateurs van Galerie De Kapberg.

Een van de vele interessante elementen in het werk van Michiel Hertroys is het zichtbare, actieve schilderproces. Het gemak waarmee zijn werk tot stand lijkt te zijn gekomen is schijn. Voordat alles op een schilderij zijn plaats heeft gevonden is er veel gebeurd. De expressieve, bewuste "onzekerheid" waarmee zijn werk is ontstaan is ook zichtbaar in de nu getoonde serie schilderijen in acrylverf uit de serie "Berlijn". In een of meer gesuggereerde ruimten worden ingrepen gedaan. In die ruimte komen allerlei vormen voor, die soms voorwerpen worden die zich aan het oog opdringen en aanspraak maken op een zeker realisme. Verder gaat Hertroys niet, hij bewaart altijd een raadselachtig element. Zelf zegt hij "Ik schilder of teken niet de dingen zoals ze zijn, die kan iedereen ook zelf waarnemen. Maar wat zich verborgen houdt, wat achter de dingen schuilgaat, dat probeer ik zichtbaar te maken".

Het werk van Diek Kubbe is, zoals hij zelf zegt meestal ontstaan door iets dat zijn nieuwsgierigheid heeft gewekt. Zijn objecten zijn met recht multimediaal, een grote diversiteit aan materialen is aanwezig. Toch zijn er op het tweede gezicht terugkerende elementen, het gebruik van lenzen bijvoorbeeld, als metafoor voor het oog. Ook zijn er serieus ogende onderzoeksinstrumenten, landkaarten en foto's als ogenschijnlijk neutrale middelen om onze omgeving in kaart te brengen. Het werk van Kubbe kan worden gezien als commentaar op de manier waarop we grip proberen te krijgen op onze wereld. Tegelijkertijd zijn de objecten een uitnodiging om ons te verwonderen over alle mogelijke gezichtspunten. Kubbe laat een groot aantal onvermoede mogelijkheden zien.

De textiele sieraden en kleine objecten van Lucy Zom zijn kleurrijk, geestig en zeer aaibaar. Materialen als fel gekleurd paardenhaar, zijde versierd met prachtige subtiele patronen worden gecombineerd in kleine voorwerpen die sterk uitnodigen tot aanraken. Niet alleen in de geestige titels maar ook in de vorm is zichtbaar dat het werk met veel humor is gemaakt. Er zijn kleine kussenbroches met een brutaal opstaand borsteltje, als een kleine felle hanekam. Vrolijke snorren of pluimen kunnen als sieraad op de borst worden gedragen. Niet al het werk is bedoeld als sieraad, soms gaat het om pure poëzie, zoals het kleine oosterse object dat is voorzien van een prachtige dichtregel.