Persbericht

.

Expositie 1 maart t/m 6 april 2008


Klik op de foto's voor een groter beeld

Adri van Rooijen
beelden
Jan de Hamer
aquarellen, tekeningen

Galerie De Kapberg in Egmond aan de Hoef gaat van start met het nieuwe jaarprogramma van 2008. De eerste tentoonstelling is direkt al veelbelovend: Jan de Hamer met schilderijen, aquarellen, tekeningen en Adri van Rooijen met bronzen beelden.

Adri van Rooijen studeerde aanvankelijk bouwkunde maar koos daarna voor het beeldhouwen. Hij had onder andere les van de onlangs overleden Cor Hund. In de galerie treft u een prachtige collectie kleine plastieken. Uitgangspunt is steeds de menselijke gestalte. "Een onuitputtelijk thema" zegt hij hier zelf over. De figuren worden emotioneel bewogen en lijken zich vrij te willen maken. Daarnaast zijn er ook grotere plastieken zoals "Moeder Aarde". De voorkant toont een vrouw, bijna in een cirkel. Een hoorn van overvloed, een blije weelde. Van opzij gezien is het bijna een relief of een penning: de Aarde als draagster en voedster.

Jan de Hamer gebruikt het landschap om uitdrukking te geven aan een levensgevoel. Hij tekent en schildert geen direkte weergave van het landschap maar een expressie van de ontroering die het landschap bij hem opwekt. Zijn werk is poezie van de stilte. De emotie is gestold tot een abstrakt spel van vorm en kleur. Een schilderij van Jan de Hamer is een droom in een harmonieus, rijk geschakeerd kleurpatroon. Het landschap van de Betuwe speelt hierbij een grote rol. [TP]