Persbericht

Expositie 12 april t/m 18 mei 2008


Klik op de foto's voor een groter beeld

Ed Dekker
schilderijen, aquarellen
John Bier
beelden

Overzichtstentoonstelling Ed Dekker en beelden van John Bier in Galerie De Kapberg

In Galerie De Kapberg is vanaf 12 april een tentoonstelling te zien met schilderijen en aquarellen van Ed Dekker en beelden in brons en steen van John Bier. Op zondag 13 april om 15.00 uur wordt de expositie geopend.

Ed Dekker is 70 jaar geworden, een goede reden om een overzichts-tentoonstelling van zijn werk samen te stellen. Een oeuvre, rijk van inhoud en van kleur. Zijn werk is figuratief, hij werkt zowel naar aanschouwing als vanuit zijn fantasie. Zowel zijn olieverfschilderijen als zijn aquarellen zijn zeer kleurrijk. Diverse thema's spelen een rol, stillevens, portretten, landschappen, het interieur van de Grote Kerk in Alkmaar, scènes uit de Griekse mythologie, fantasieën op de préludes van Debussy, en niet in de laatste plaats "homo ludens", de spelende mens. Er is bijvoorbeeld een dirigent in actie, een actrice die op het punt staat het toneel te betreden, een eenzaam spelende violist. In "Het lezen gestoord" beeldt hij een vrouw af die in haar intense lezen door iets of iemand wordt onderbroken. Het moment dat zij opkijkt, deze blik, heeft hij perfect weten te vangen. Zijn Noord-Hollandse landschappen zijn ontstaan in de omgeving van zijn atelier in Dirkshorn, een gebied waar hij vaak rondfietste en schetsen maakte die hij later uitwerkte in aquarellen en olieverf. "Schipbreuk", verbeeldt een bekende scene uit de Griekse mythologie waarin het schip van Odysseus, terugkerend naar Ithaca, vergaat.

John Bier is een beeldhouwer die bekend is om zijn werk dat in onze nabije omgeving te zien is. Op het Waagplein in Alkmaar staan de "Kaashandelaren", en "Adriaan Anthonisz" (1541-1620) is te zien bij de Arcade in Alkmaar. Ook bij velen bekend is "De Strandvonder" in Camperduin, met de hand boven de ogen turend over de duinen en de zee. Ook in St. Pancras en in Enkhuizen zijn beelden van hem te vinden. De mens, een groepje mensen is een vaak terugkerend thema in zijn werk, sporters zoals schaatsers en zwemmers, maar ook muzikanten, of "M.E.-ers". De vormgeving van zijn werk balanceert, zoals hij zelf zegt, "tussen naturalistisch en abstract". De bronzen beelden zijn oorspronkelijk in was of klei gemaakt, materialen waarvan het specifieke karakter duidelijk zichtbaar blijft wanneer het beeld eenmaal in brons is gegoten. De was is met grove toets aangebracht wat een fraaie oneffen huid oplevert. De beelden die hij eerst in klei maakte zijn compacter, met meer ronde vormen. In andere beelden in steen of hout laat hij zich vaak door het materiaal zelf inspireren en reikt de vorm als het ware het onderwerp aan, zoals de steen bij "Moeder en kind" [DJG].