Persbericht

Expositie 30 augustus t/m 5 oktober 2008


Klik op de foto's voor een groter beeld

Els Kingma
beelden
Peter Langenberg
schilderijen, tekeningen
Bea van Huystee
schilderijen

In Galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef is van 30 augustus t/m 5 oktober 2008 werk te zien van Bea van Huystee (schilderijen), Peter Langenberg (schilderijen en tekeningen) en Els Kingma (beelden).

Het werk van Bea van Huystee is zeer kleurrijk. Intens bijna gloeiend ultramarijn naast warm dieprood en stralend geel. Haar onderwerpen vindt zij in de mensen die haar omringen, dierbaren, bekenden in allerlei situaties. Zij portretteert, waarbij het niet in de eerste plaats gaat om gelijkenis of om historische juistheid; meer om herinneringen aan situaties, soms uit haar kindertijd die haar bijzonder goed zijn bijgebleven en die zij op haar eigen manier interpreteert. Vaak zijn meerdere figuren afgebeeld, naar elkaar gericht, al of niet in gesprek, soms in gezelschap van een persoon die zich weliswaar in hun nabijheid bevindt, maar niet betrokken is, wegkijkend naar iets buiten beeld.

Peter Langenberg's werk in gemengde techniek is doordrongen van de omgeving waarin hij leeft. Op een stille plek in Westzaan, in de nabijheid van de papiermolen De Schoolmeester. De molen levert onder andere het Zaansch bord, een stugge papiersoort in grauwe, grijze of bruine tinten. Het vroege werk van Langenberg was realistisch, kommen, dode vogels. Gaandeweg is zijn werk steeds abstracter geworden en is zijn materiaal - verf, inkt, zand, grafiet, hout, zeildoek - steeds meer een zelfstandige rol gaan spelen. Langenberg heeft een intuitieve manier van werken, zijn lijn is gevoelig, zoekend. Hij begint de dag met een tekening met de linkerhand, om ingesleten maniertjes uit te sluiten, te ontsnappen aan de routine. Het levert prachtige tekeningen op.

De beeldhouwster Els Kingma toont werk in brons en verschillende steensoorten als albast, marmer, speksteen. Hoofdonderwerp is de universele vrouw, een daadkrachtige, of een moederlijke, sensuele, vrouwelijke vrouw. De laatste tijd richt zij zich vaker op koppen en torso's, waarvan er ook een paar in De Kapberg te zien zijn. De beelden zijn niet realistisch maar geabstraheerd. Vaak doet zij slechts enkele minieme ingrepen in het oppervlak om zoals zij zegt "de ziel van de vrouw" uit de steen te bevrijden. Kenmerkend voor haar werkwijze is om een deel van de steen ongerept te laten, de kleur en de fysieke eigenschappen van de steen zijn belangrijk.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl