Persbericht

.

Expositie 28 februari t/m 5 april 2009


Klik op de foto's voor een groter beeld

Dirck Nab
schilderijen, tekeningen
Theo Elfrink
schilderijen, tekeningen

Dirck Nab en Theo Elfrink in de Kapberg: de keuze van Thomas Swinkels

In Galerie de Kapberg in Egmond aan den Hoef is van 28 februari tot en met 5 april werk te zien van Dirck Nab en Theo Elfrink.

Thomas Swinkels, kunstliefhebber en boekverkoper van de Eerste Bergensche Boekhandel, is de samensteller van deze tentoonstelling. Hij organiseerde in Bergen en Alkmaar eerder exposities en bijeenkomsten met schrijvers en kunstenaars als Koos Breukel, Constant Nieuwenhuis, Arjen Zwart, Manuel Kurpershoek. Swinkels opent op zondag 1 maart om 15.00 uur de expositie.

Twee schilders, eenzelfde uitgangspunt, de fysieke omgeving, landschap en interieur, en twee verschillende manieren van verwerking van deze werkelijkheid. Dit vormt het idee achter de expositie. De een, Dirck Nab, bouwt voort op de klassieke teken- en schilderkunst, waarin het licht de werkelijkheid kleurt en stuurt. Waarin de tastbare werkelijkheid haast fysiek op het doek voelbaar is. De ander, Theo Elfrink, bevindt zich midden in zijn eigen wereld. Hij geeft een abstracter, emotioneel geladen beeld ervan.

Sinds 1981 woont Dirck Nab in Bakkum aan de NoordHollandse kust en tekent hij bijna dagelijks in de duinen. Ook verblijft hij regelmatig in de Franse Cevennen waar hij vele interieurtekeningen maakte. Swinkels koos voor beide onderwerpen, het tonen van de duinen in de directe omgeving en voor een aantal bijzondere interieurtekeningen.

Van Theo Elfrink is werk te zien van de afgelopen tien jaar, stillevens in zijn atelier, en het landschap rondom een boerderij in Mehr in Duitsland. Hij werkt in diverse technieken, schilderijen in olieverf, houtgravure/snede, kleine en grote tekeningen in pen, ballpoint en andere materialen. Elfrink tekent en schildert in een direct handschrift. Hij zet kleurrijke toetsen verf naast en over elkaar. Vaak zijn bepaalde elementen, zoals een hek, een beest, de boer, of de schuur herkenbaar in het bijna automatisch neergelegde en altijd aansprekende handschrift.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl