Persbericht

Expositie 11 april t/m 17 mei 2009


Klik op de foto's voor een groter beeld

Annette Koehnen
fingerprintfurniture
Hedwig van der Heiden
schilderijen
Dick Berendes
typografiek

Groot vakmanschap in Galerie De Kapberg

In Galerie De Kapberg exposeren van 11 april t/m 17 mei Dick Berendes met typografiek, Annette Koehnen met handgemaakte kabinetten en Hedwig van der Heiden met olieverfschilderijen.

"Als je al tientallen jaren in het grafische vak bezig bent, zijn de letters van het alfabet je vrienden geworden. Ze hebben alle zesentwintig een eigen uniek karakter". Dick Berendes is een gepassioneerd drukker en grafisch ontwerper. Zijn 'typografieken', waarin grafiek en typografie samengaan, zijn eigenlijk beeldende gedichten. Los van de context van het alfabet is een letter een krachtige vorm, een element dat de sfeer en opzet van een compositie kan bepalen. Behalve de letters zelf zijn muziek en de natuur belangrijke inspiratiebronnen. Zijn composities zijn vol beweging, de letters tuimelen door de ruimte, spatten uiteen of stromen als een verzameling individuen een bepaalde kant op. Berendes heeft een aantal prachtige dichtbundels ontworpen, die onder andere door het museum Meermanno-Westreenianum in Den Haag zijn aangekocht.

Waar het Hedwig van der Heiden in haar werk om gaat, is het zo min mogelijk gecontroleerd schilderen en tekenen. Het 'stuntelige, net niet perfecte' boeit haar. Aan haar olieverfschilderijen is te zien dat deze manier van schilderen zowel beheersing vereist als een bewust toegepaste 'aarzelende' schilderstijl. Haar composities zijn intrigerende wisselwerkingen in vorm, kleur en dimensie. Ovalen, rechthoeken en cirkelsegmenten in afwisselend zachte tinten paars, geel en blauw en een fel, warm oranje zijn naast elkaar gegroepeerd. Veel van de vormen zijn vlak, maar hier en daar is er een suggestie van een driedimensionale vorm. In haar recente doeken gaan dichte feloranje vlakken de strijd aan met vormen die met transparante witte verf zijn overgeschilderd. Ze lijken elkaar te versterken en dan weer in te tomen - de strijd is onbeslist.

'Fingerprintfurniture' noemt Annette Koehnen haar meubels, werk dat de vingerafdruk van de maker heeft. Alles aan de meubels is dan ook heel persoonlijk. Voor alles is er respect voor het materiaal: de keuze voor bijzondere europese houtsoorten, het met veel gevoel en inzicht toepassen van kleuren en patronen in het hout, een eigenzinnige vormgeving en niet in de laatste plaats een absoluut hoogwaardig vakmanschap en perfectie. Haar meubels zijn uitnodigend voor hand en oog; er valt van alles te ontdekken. De houtsoorten hebben patronen die soms associaties oproepen met andere materialen als leer of marmer, in de vormgeving vallen gebogen lijnen op, er is prachtig zelfgemaakt sluitwerk van messing. Dit alles maakt elk kabinet tot een kostbare schrijn, ervoor gemaakt om een dierbare inhoud te bewaren. En achter de deurtjes bevinden zich meer geheimen.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl