Persbericht

Expositie 23 mei t/m 28 juni 2009


Klik op de foto's voor een groter beeld

Marina van der Kooi
beelden, kleinplastiek
Wouter Verrips
schilderijen, tekeningen

Marina van der Kooi en Wouter Verrips in Galerie de Kapberg

Egmond aan den Hoef. In Galerie De Kapberg exposeren tot en met 28 juni Marina van der Kooi met bronzen en stenen beelden en Wouter Verrips met schilderijen en tekeningen.

De mensfiguren van Marina van der Kooi zijn in beweging, onderweg. Op trappen omhoog of omlaag lopend, doelbewust een richting opgaand, ieder individu lijkt zijn eigen weg te gaan. Nader bekeken blijken de figuren geen zelfstandige individuen met een unieke identiteit, maar lijkt er sprake te zijn van een groep die door een onbekende drijfveer wordt aangestuurd. Zo ontstaat er een verwantschap met een groep koeien, achter elkaar aan sjokkend op weg naar de boerderij om gemolken te worden. Koeien is een ander belangrijk onderwerp van deze beeldhouwster. Ook hier een groep in beweging. Het levert beelden op vol ritme, zoals de koeien die als acrobaten samen een grote verticale cirkel in de ruimte vormen. Fraai is ook het kleinere werk in de vitrines, kleinplastiek en penningen. De theaterscenes geven goed weer waar het in haar werk onder andere om gaat - verre van statische figuren in een ruimtelijke context, zonder teveel van die ruimte te laten zien.

Wouter Verrips is een reiziger. Tussen Nederland en Frankrijk waar hij woont en werkt, ook maakte hij meermalen maandenlange reizen door de Verenigde Staten. Altijd tekent hij, maakt schetsen onderweg, van wegen, gebouwen, mensen, en vooral het landschap dat hij waarneemt, in zich opneemt en weergeeft op allerlei manieren, acryl op doek, olieverf op paneel, pastelkrijt, houtskool en kleurpotlood. In De Kapberg is een serie Franse landschappen te zien. Verrips werkt in een veelal schetsmatige teken- en schilderstijl, en geeft bij voorkeur bijzondere weersomstandigheden en bijbehorend licht weer. Zoals de serie opeenvolgende landschappen waar hij gedurende zijn wandeling een regenbui heeft gevolgd. Een zonnig korenveld waarboven een dreigende loodkleurige lucht hangt, of het zonlicht dat op een donker bospad (een 'sous-bois') door de bladeren wordt gefilterd. Verrips vangt bijna de geur die na een fikse regenbui in het bos hangt.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl