Persbericht

Expositie 4 juli t/m 23 augustus 2009


Klik op de foto's voor een groter beeld

Edwin Kragten
beelden, grafiek
Ger Meinema
schilderijen
Anne Jung
schilderijen

Zomerexpositie vol passie in Galerie De Kapberg

Egmond aan den Hoef. In Galerie De Kapberg exposeren deze zomer van 4 juli t/m 23 augustus drie kunstenaars. Ger Meinema en Anne Jung met schilderijen, Edwin Kragten met beelden en grafiek.

Edwin Kragten toont beelden, grafiek en houtskooltekeningen. Zijn abstracte sculpturen zijn krachtige tekens in de ruimte. Opgebouwd uit stukken schroot en op het strand gejut hout; materialen die door de tijd getekend zijn. Met een sterke experimenteerdrang combineert Kragten dit verroeste, verwrongen en verweerde materiaal dat hij soms bewerkt met teer, menie of cement, tot grillige composities vol beweging. Het werk in gemengde techniek op papier vertoont verwantschap met zijn beelden. Ze doen denken aan brokstukken van een verweerde muur, of fragmenten van kolossale letters. De houtskooltekeningen, ijl en stil, vormen op het eerste gezicht een lichtvoetig en poŽtisch contrast. Maar ook hier sturen het experiment, de zoektocht en de beweging de compositie.

Ger Meinema schildert zijn mensfiguren in acryl op doek of op papier. Of het nu om eenlingen gaat of om een klein gezelschap, veelal zijn ze gevangen in een schemerige ruimte. De overwegend sombere kleuren en de manier van schilderen dragen hiertoe bij. Meinema verdunt de verf sterk, waardoor een transparantie ontstaat die aan een aquarel doet denken, maar die ook zorgt voor een lichte nevel die veel van zijn werken een melancholieke sfeer geeft. Ontmoetingen of rituelen, niet altijd is duidelijk op welke wijze de figuren communiceren, en of zij daartoe eigenlijk wel in staat zijn. Sterker nog, zij lijken vooral elkaars ruimte in te nemen. Boosaardig of eenzaam, in een toenadering of met onbegrip, de emoties zijn sterk.

Anne Jung geeft in haar landschappen niet alleen de duinen en de zee weer, maar ook het weer dat daar invloed op heeft. Woeste wolken, stortregens en wind spelen een hoofdrol in haar werk. In haar schilderijen, acryl of olieverf op doek, beperkt zij zich bewust tot de primaire kleuren rood, blauw en geel, aangevuld met wit en zwart. Met deze strenge beperking en met een prachtige schildertoets lukt het haar eindeloze kleurnuances te bereiken, beneden en boven de horizon. Voor de droge naald techniek gebruikt zij platen perspex, waarin zij met krachtige halen krast. In korte gedichten beschrijft zij dit proces: neerslag/geroffel, gedreun/getik, geplens/vlagen en striemen/druppeltjes en buien/in mij en/op papier.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl