Persbericht

Expositie 29 augustus t/m 4 oktober 2009


Klik op de foto's voor een groter beeld

Johan Breuker
tekeningen
Joos Bunder
beelden
Ank Haisma
beelden
Jos Swiers
Althaea Pers

De natuur komt De Kapberg binnen

Het is heel herkenbaar voor iedereen: de natuur is afgebeeld in tekeningen en beelden.

Galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef laat de komende zes weken weer aantrekkelijke kunst zien en deze keer mogen we ook boeken tot de kunst rekenen. De kleine uitgeverij Althaea Pers bezit geen eigen drukpers, maar werkt met pc en laserprinter. Er worden kunstenaars bij de uitgaven betrokken en goede drukkers. De oplages zijn bijna steeds klein, omdat het meestal om gelegenheidsuitgaven gaat. U ziet in de tentoonstelling verschillende producten van Althaea, maar het meest in het oog lopend zijn de boeken die gemaakt zijn met het werk van Johan Breuker. Naast zijn werk in boekvorm zijn ook tekeningen en grafiek te zien. De passie voor landschappen en met name voor parken en tuinen vormt al sinds 1974 de rode draad in zijn werk. Hij bezocht veel Renaissance- en Baroktuinen en tuinen uit de Romantiek en maakte daar tekeningen. We zien op de tentoonstelling ook de tekeningen die hij maakte op de Victoriaanse begraafplaats van Sheffield. Een van deze tekeningen draagt als titel: "Alleen wie het verlangen kent". Een titel die heel kernachtig de sfeer en de beleving van deze tekeningen omschrijft. Onder diezelfde titel presenteert Johan op de tentoonstelling een nieuwe oeuvre catalogus over zijn werk uit de periode 2006 t/m 2009, uitgegeven door de Althaea Pers. Johan laat ook grafiek zien. Hij concentreert hij zich op de zeefdruktechniek. Deze techniek past hij ook toe in de illustraties en vormgeving van de uitgaven van de Althaea Pers waaraan hij meewerkte.

Twee beeldhouwers presenteren zich ook in De Kapberg: Ank Haisma en Joos Bunder. Ank Haisma werkt vooral in verschillende vormen steen. Terugkerend thema in haar werk zijn processen die zich afspelen tussen mensen en processen in de natuur: samenwerking, kringloop, ontwikkeling, ontmoetingen en uiteenzettingen tussen het mannelijke en vrouwelijke.
Joos Bunder probeert in haar beelden de tragiek en komedie van de dieren in onze omgeving vast te leggen en kiest daar een passende steensoort bij uit. [NL]

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl