Persbericht

Expositie 10 oktober t/m 15 november 2009


Klik op de foto's voor een groter beeld

Willemijn van Putten
papierreliëfs, tekeningen
Karin Järvinen
keramiek

Indrukwekkende keramiek en reliëfs in papier in Galerie De Kapberg

Egmond aan den Hoef. In Galerie De Kapberg exposeren van 10 oktober t/m 15 november twee kunstenaars, Karin Järvinen met grote keramische objecten en Willemijn van Putten met reliëfs in papier en tekeningen. De bijzondere combinatie van hun werk heeft een prachtige, verstilde expositie opgeleverd.

De keramische objecten van Karin Järvinen staan groot en stil in de ruimte. Indrukwekkend zijn ze, in de eerste plaats door hun formaat, dat veel groter is dan bij keramiek gebruikelijk. Door te werken met paperclay zijn de objecten onverwacht licht, ondanks hun afmeting, en daardoor krachtig en lichtvoetig tegelijk. Daarbij staan ze vaak in een tweetal naast elkaar opgesteld, wat ook bijdraagt tot hun sterke aanwezigheid. Niet identiek, maar familie van elkaar; soms zijn het tegenpolen, soms vullen zij elkaar aan. De decoratie, met een penseel in zachte tinten losjes aangebracht, versterkt op een tedere manier hun vorm. Elk object is zichtbaar met de hand opgebouwd. In het oppervlak van de vazen is elk kneepje met het oog te volgen, zo tastbaar is de hand van de maker.

In de papierreliëfs van Willemijn van Putten is het ruige berglandschap bijna fysiek aanwezig. Woeste grond, afwisselende aardlagen en de sporen van erosie. Toch beeldt zij geen landschap af, maar veeleer het proces, de zoektocht, een enerverende wandeling er doorheen. Haar recente werk bouwt zij op uit allerlei soorten papier, verpakkingsmateriaal, zijdepapier, oude tijdschriften tot fijne strookjes versnipperd. Structuur is belangrijk in haar werk. Het oppervlak, de 'huid' bewerkt zij met houtskool, krijt, verf en potlood waardoor een natuurlijk aandoende textuur ontstaat. Willemijn van Putten werkte vroeger in staal, een ongenaakbaar en weerbarstig materiaal. De reliëfs in papier vormen een ander uiterste, maar qua materiaal is het een vergelijkbare uitdaging. [DJG]

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl