Persbericht

Expositie: 21 november t/m 20 december 2009


Klik op de foto's voor een groter beeld

Judith de Vries
keramiek
Rolluf van Laar
schilderijen
Daphne Louter
schilderijen
Peter Bastiaanssen
schilderijen, beelden

Kleur en humor in feestelijke Kapberg expositie

Egmond aan den Hoef. In Galerie De Kapberg is van 21 november t/m 20 december de feestelijke, laatste expositie van het jaar te zien. Vier kunstenaars, Peter Bastiaanssen, Rolluf van Laar, Daphne Louter en Judith de Vries tonen schilderijen, beelden en keramiek. Een verrassende tentoonstelling met veel humor en kleur. Op 13 december wordt onder de aanwezige donateurs een werk verloot van Judith de Vries met de titel 'Tulp'.

Een zwarte hond met brutale kraaloogjes dartelt overal rond in het werk van Peter Bastiaanssen. Zijn werk is van een uitbundige vrolijkheid, kleur en humor. Beelden van zwarte honden en kraaien - vertederend omdat ze in een wat onbeholpen, cartooneske stijl zijn geschilderd of uit hout gehakt - bevinden zich in een felgekleurde omgeving die is afgeleid van het werk van beroemde voorgangers als van Gogh, Matisse en Picasso. Die waren ooit revolutionair en vernieuwend, nu is het gevestigde kunst en volgens Bastiaanssen verworden tot decoratie in een burgercultuur. Op een vrolijke en aanstekelijke manier neemt hij deze cultuur, maar vooral de kunstwereld op de hak.

Rolluf van Laar is van huis uit een tekenaar, maar de laatste 10 jaar schildert hij voornamelijk. Mooi beschrijft hij de start van zijn werkproces: "zoals heftige en luidruchtige bezigheden van vogels de lente aankondigen, (...) zo zit er een ongevormd idee in mijn hoofd en in mijn lijf (...)" - dat hij vervolgens uitwerkt. Van Laar vindt het belangrijk dat aan zijn schilderijen te zien is dat het verf is, het schilderen stijgt uit boven het onderwerp. Zijn onderwerpen zijn divers, dingen die hij tegenkomt en 'in zijn hoofd blijven haken': familie, bloemen, antieke beelden, apen, monniksgieren. Dit levert soms licht surrealistische doeken op, beelden die blijven hangen.

Daphne Louter's knap geschilderde taferelen tonen een realisme dat bedrieglijk is. Voornamelijk dieren bevinden zich in situaties die zo uit prentenboeken afkomstig lijken, maar blijven knagen en bij nader inzien vaak een komische, absurde of zelfs dreigende werkelijkheid blijken te bevatten. Het werk heeft een sterk illustratief en verhalend karakter. De dieren gedragen zich als mensen. Zo dragen konijnen lange jurken, dineren leeuwen netjes aan tafel en doen chagrijinige vossen boodschappen bij de supermarkt. "Wat gebeurt daar?" is een vraag die het werk oproept, waarna er vanzelf een eigen verhaal in het hoofd van de kijker ontstaat.

De kleurrijke porseleinen kommen en vazen van Judith de Vries zijn een feest voor het oog. Zij gebruikt een keramische techniek die 'marquetterie' wordt genoemd. Porselein in verschillende kleuren rolt zij uit tot zeer dunne platen die zij tot stroken versnijdt en samenvoegt tot boeiende patronen. Aan een basisvorm die zij op de draaischijf heeft gemaakt, voegt zij deze stroken toe, waardoor er prachtige uitwaaierende vormen ontstaan. Deze vormen, die karakteristiek zijn voor haar werk, doen denken aan kanten kragen of de uitgestrekte veren van een vogelvleugel, de iriserende schubbenhuid van vissen of de tere blaadjes van een bloem. [DJG]

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl