Persbericht

.

Expositie 27 februari t/m 4 april 2010


Klik op de foto's voor een groter beeld

Mirjam Oosterbaan
tekeningen, keramiek, installaties
Stella Veldkamp
schilderijen
Marije Geursen
sieraden

Galerie De Kapberg opent seizoen 2010

Galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef is voor kunstliefhebbers een geliefd adres. Er zijn prachtige tentoonstellingen te zien en je loopt er zomaar binnen. Een deskundige commissie stelt ieder jaar weer een aantal tentoonstellingen samen met veel afwisseling in techniek en visie. Schilderijen, grafiek, keramiek en sieraden zijn evenwichtig verdeeld in de vier ruimten van het gebouw. Het jaar 2010 belooft weer veel moois. Het seizoen start op zaterdag 27 februari met een tentoonstelling van Marije Geursen met sieraden, Mirjam Oosterbaan met tekeningen, keramiek en installaties, en Stella Veldkamp met schilderijen.

Marije Geursen (1974) volgde de opleiding in Schoonhoven en aan de Gerrit Rietveldacademie. Zij vindt de persoonlijke betekenis van het sieraad voor de drager heel belangrijk. Vanuit haar atelier/werkplaats in Amsterdam Noord maakt ze kleine series voor bijzondere momenten zoals huwelijk. Een opdracht voert ze zo serieus uit dat ze ook aan de verpakking denkt. Marije zegt: "Ik maak sieraden, maar dan wel in de breedste zin van het woord. Dus niet automatisch een ring of een collier, maar eerder iets om te geven, iets om lief te hebben of iets om een herinnering levend te houden. Een sieraad heeft een grote symbolische en emotionele zeggingskracht".

Mirjam Oosterbaan (1974) woont in Alkmaar en heeft haar atelier in Amsterdam. Ze laat ons in de Kapberg groot werk zien. Het doet denken aan cartoons en stripverhalen. Het is ook niet vreemd dat ze smult van griezelfilms en op foto's zien we dat ze zich graag in gekke situaties bevindt. Op de tentoonstelling voelen we ons ook in een andere wereld. We lopen tussen grote wonderlijke figuren aan de wand en in de keramiek zien we sprookjesfiguren. Mirjam volgde de opleiding op de Gerrit Rietveldacademie (Sandberg Instituut).

Stella Veldkamp (1960) volgde ook de Gerrit Rietveldacademie. Naast veel kleine schilderijen is toch een groot schilderij aanwezig omdat het veel vertelt over haar: een liefde voor honden en berkenbomen. Ze heeft eens hotelkamers mogen inrichten met berkenstammen tot aan het plafond en haar hond wijkt niet van haar zijde in het atelier. In de periode vanaf 1989 tot een paar jaar geleden werkte ze vaak op klein formaat (18x13 cm). Deze serie schilderijen, pictografische elementen als dagboeknotities en tevens bedoeld als onderzoek voor verder te maken werken, hebben geresulteerd in een reeks van ruimte vullende installaties. Die zijn hier ook te zien. Haar werk is vertegenwoordigd in een groot aantal gemeentelijke collecties en in verschillende musea.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl