Persbericht

Expositie 10 april t/m 16 mei 2010


Klik op de foto's voor een groter beeld

Michel van Overbeeke
grafiek, glas
Barbara de Vries
fotomontages

Galerie De Kapberg

Ze waren al eerder in de Kapberg te zien: Michel van Overbeeke en Barbara de Vries. Nu krijgen de bezoekers heel nieuwe dingen te zien: Michel komt nu ook met glas en Barbara verwerkt foto's in haar kunst.

Michel van Overbeeke maakte een groot glas-in-loodraam ("Vrede en Verdraagzaamheid") in de oude St. Bavokerk van Haarlem (2008) en maakt nu ook voor andere kerken ramen. In de Kapberg zijn naast grafiek vooral glazen schalen te zien en kleinere glazen objecten. Het is knap hoe hij erin slaagt met behulp van zeefdruk de grisaillepatronen aan te brengen en het versmelten in de oven is heel riskant. De temperatuur is heel precies bepaald, want het glas voor de schalen zal ook iets doorzakken. Hij maakte vorig jaar glazen kroonluchters voor het huis Welgelegen van de provincie Noord-Holland, ook in Haarlem. Kleur en vorm in de glazen objecten verwijzen naar zijn kunstenaarschap. Michel werd opgeleid aan de Amsterdamse Grafische School. Hij verkent nieuwe disciplines, waarbij hij experimenteert met allerlei materialen en technieken. Hij laat zich door oosterse filosofie, mystiek en literatuur inspireren. In de tentoonstelling is ook grafisch werk van hem te zien: etsen en droge naald. Hij maakt zijn inkt zelf aan en kiest voor grote platen. Opvallend zijn de heldere kleuren. Michel exposeerde in binnen- en buitenland en hij won veel prijzen.

Barbara de Vries laat ons schilderijen zien op basis van fotografie. Zij volgde haar opleiding aan de Rietveldacademie (Vrije grafiek) en aan de St. Joostacademie in Den Bosch leerde ze industrieel ontwerpen en ontwerpen voor het theater: decor, kostuums en licht. Barbara werkte voor veel theatergroepen en producties. Vanaf 1997 is ze zich meer gaan toeleggen op tekenen, schilderen en fotografie. In de Kapberg zien we grote en kleine schilderijen rond het thema Pandora, een Griekse mythe. Het is het verhaal van de schepping van de vrouw door Zeus uit aarde en water. Als huwelijksgeschenk gaf Zeus haar een doos maar verbood haar die te openen. Pandora keek toch en toen ze de doos opende vlogen de rampen, plagen en ziektes eruit. Als laatste vloog de hoop (de troost voor de mensheid) in de vorm van een vogel naar buiten. Het werden in het werk van Barbara geen illustraties van de mythe maar associatieve verwijzingen naar momenten in de levensweg van geboorte en jeugd naar volwassenheid. Wat gaat er in een mens om, wat zijn de drijfveren? In digitale beeldbewerkingen van fotografisch materiaal wordt dat door Barbara verbeeld.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 11 april om 15.00 uur.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl