Persbericht

Expositie 22 mei t/m 27 juni 2010


Klik op de foto's voor een groter beeld

Nesrin Düring
keramiek
Toes Dalmulder
schilderijen
José van Tubergen
gemengde techniek

Tentoonstelling in De Kapberg

De wereld om ons heen heeft de kunstenaars geïnspireerd die van 22 mei t/m 27 juni hun werk laten zien in De Kapberg, de galerie voor beroepskunstenaars in Egmond aan den Hoef.

José van Tubergen bijvoorbeeld vindt haar inspiratie is het gedrag van de mens en hoe de mens tot zijn daden komt. Waarom is er oorlog, waarom steekt het fascisme de kop op, wat zit er achter graffiti. Afrekening, schuldgevoel, zoeken naar macht? Gebruiksvoorwerpen of bouwwerken die van generatie op generatie doorgegeven worden, gebruikt ze vaak in combinatie met taal of beeldtaal van de mens van vroeger tot nu om ze weer een nieuw leven in te blazen opdat ze weer nieuwe geschiedenis maken. Vanuit de geschiedenis bekeken wordt dat alles een interessant en dramatisch samenspel. Met name met fotografie in combinatie met grafische technieken plaatst ze de werkelijkheid met vraagtekens op papier, doek of in een object, met gebruikmaking van de taal of beeldtaal van de mensheid.

Toes Dalmulder combineert ook het schilderen met fotografie en ook bij haar zien we de wereld nu met andere ogen. De inspiratiebronnen voor haar werk zijn erg divers. Soms zijn het onderwerpen die tot haar komen via TV, kranten of tijdschriften. Vaak gaan die dan over onderwerpen als mythologie, religie, wetenschap of over natuur, maar meestal zijn het gewone dingen die je om me heen ziet en die je plotseling fascineren. De foto is vaak het uitgangspunt. Een van de thema's waardoor ze gefascineerd wordt is verval. Daarbij combineert ze elementen en stelt ze die gedraaid en gespiegeld opnieuw samen, vaak in meerdere lagen. Uit opnamen van een vervallen gebouw ontstaat zo weer nieuw bouwwerk met een eigen karakter. Haar werk 'old for new', dat op de tentoonstelling getoond wordt, is hier een voorbeeld van. Haar nieuwste werken zijn fotobewerkingen met een heel eigen sfeer een eigen identiteit geïnspireerd op de natuur.

Nesrin Düring laat ons haar keramiek zien. Ze werd in 1947 in Turkije geboren en deed daar eerst een literatuurstudie voor ze naar Nederland kwam. Haar keramisch werk is internationaal op hoge waarde geschat. Zo exposeerde ze al in België, de Verenigde Staten, Frankrijk en Zwitserland. Ze geeft les in Den Helder bij Triade en schreef veel artikelen over keramiek in verschillende internationale tijdschriften. Haar werk is strak en eenvoudig, met veel respect voor het oorspronkelijke materiaal.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl