Persbericht

Expositie 21 mei t/m 26 juni 2011


Klik op de foto's voor een groter beeld

Klaartje Pander
schilderijen, tekeningen, boeken
Jikke van Loon
bronzen beelden, tekeningen
Ivon Zeeman
textiele werkvormen

.

In galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef is weer een bijzondere tentoonstelling te zien. Grote schilderijen, kleine tekeningen, dagboeken en strandvondsten die tot mooie sieraden zijn verwerkt. De kunstenaressen zijn Jikke van Loon, Klaartje Pander en Ivon Zeeman.

Jikke van Loon (1971) is bekend door het bronzen beeld dat zij maakte van Anton de Kom, de Surinaamse verzetsheld. Te zien in Amsterdam Zuid-Oost, bovenaan een monumentale trap aan het gelijknamige Anton de Kom-plein. We zien op de tentoonstelling veel tekeningen, maar ook beelden. Ze tekent graag en laat breekbare lichamen zien. Het kleine kind, een hondenlichaam, gekromd en gebogen. In Jikke's woorden: "Ik druk me uit in het lichaam. De tekeningen geven een bezwerend element en beschermen daardoor tegen de pijn". Daarnaast zien we haar tekeningen soms tot beelden worden. Beeldhouwwerk van haar is ook te zien op de tentoonstelling.

Klaartje Pander (1971) verrast ons met grote schilderijen. We denken alleen maar van kunst te kunnen genieten als we mooie dingen afbeelden, maar hier zien we iets anders gebeuren. Klaartje zegt zelf: "Ik vind het functioneel om de lelijke stukken uit mijn omgeving te anders te maken zodat ik tòch geniet. Zo verwerk ik bijvoorbeeld een asfalt-weg, afval, industriegebieden, een jachthaven of een flatgebouw dat het zicht op zee belemmert. In die beelden zorgen juist de 'storende elementen' voor een spanning. Het resultaat is beeld waar de 'lelijkheid' zodanig in is verwerkt dat de kijker die spanning voelt. Het vertelt tevens 'een verhaal' over onze omgeving zonder delen hieruit te negeren". En wie vindt IJmuiden mooi? Schilderen, fotograferen, grafiek, film en schrijven: ze is constant bezig met het vastleggen van de omgeving om haar heen. Ze houdt ook dagboeken bij waarin ze zowel tekent, met linoleum afdrukt, schrijft en haar foto's plakt. Dit geeft de kruisbestuiving van alle elementen weer. Het is de vorm waarin ze facetten van zichzelf bundelt.

Ivon Zeeman (1947) maakt textiele werkvormen, waaronder sieraden. Ze zat op Ameland op het strand en vond kleine nylondraadjes, afval van trossen en netten. Ze plukte de draadjes uit het zand en bewaarde ze om er met een haaknaald wat moois van te maken. Het weerbarstige materiaal vraagt nogal wat techniek en ervaring om het te bedwingen. Maar geen nood: Ivon heeft een technische textielopleiding genoten. Naast een onderwijsakte Textiel volgde ze een opleiding tot coupeuse. Zo begon de ontwikkeling van sieraden en objecten van afvalnylon dus op het strand en de inspiratie komt van de vormen die in de zee en langs de vloedlijn leven. Dit doet ze dus: iets vervuilends, iets smerigs en iets lelijks worden omgevormd tot iets moois en bruikbaars. De kleuren zijn meestal pastel. De verweerde draden geven spannende schakeringen in kleur, veroorzaakt door de inwerking van zout, zon, zand en soms ook olie.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl