Persbericht

Expositie 2 juli t/m 21 augustus 2011


Klik op de foto's voor een groter beeld

Leo Poelmeijer
schilderijen, grafiek
Hannie Poelmeijer
keramiek
Madeleine Leddy
grafiek, schildrijen
Hiske Bem
beelden

Kleur in De Kapberg

In de weekends staat 's middags voor iedereen de deur weer open bij Galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef. In de zomer willen we blij worden en werk zien met heldere kleuren. Er zijn beelden te zien die ons brengen naar de wereld van de vogels, in de grafiek zijn ook dieren en landschappen, er is onverwachte keramiek en er zijn kleurige schilderijen. Vier exposanten brengen u in de juiste stemming op deze zomertentoonstelling.

Madeleine Leddy (1946) uit Alkmaar laat ons haar grafiek zien en haar schilderijen. In haar werk zijn vaak dieren te zien. In haar etsen en werk in gemengde techniek tekent ze graag. Ze zegt het zelf: "Ik heb haast nooit beelden in mijn hoofd, maar ik laat komen wat er zich aandient". Nu zijn dat bijvoorbeeld wonderlijke wezens: hondachtigen, een soort muis, een beer. In haar grafiek gebruikt ze de drogenaaldtechniek. Dat is direct tekenen op de afdrukplaat. Ze is lid van het Kunstenaarscentrum Bergen (KCB) en werkt vaak in het Grafisch Atelier Alkmaar. Haar werk is in het bezit van diverse musea, galeries, kunstuitlenen, en privé collecties. In Engeland (National Print Exhibition, London) won zij de Julian Trevelyan Award, in Ierland de Irish Printer Magazine Prize.

Leo Poelmeijer is (1934) is graficus en schilder. In met name Noord-Holland exposeerde hij in tal van plaatsen en verzorgde hij veel monumentale opdrachten. "Mijn werk is vrij abstract. Langzamerhand voel je dat je met figuratief werk niet de vrijheid hebt die je zou willen. Je bent gebonden aan de horizon het perspectief het slootje, het hekje. Ik wilde een wuivend rietland of een ondergaande zon op een andere manier gaan uitdrukken. De natuur is mijn startpunt, licht en ruimte zijn daarbij essentieel. Het gaat me om het licht, hoe het valt op bomen, huizen, water. En het gaat om ruimte, de illusie dat je het schilderij in kunt lopen. Elk schilderij is een spannend avontuur dat niet altijd goed afloopt. Als het goed gaat ontstaat er harmonie". Leo laat (abstracte) schilderijen zien en grafiek, voornamelijk in de drogenaaldtechniek.

Hannie Poelmeijer-van Geldere woont en werkt in Westzaan. Ze heeft jaren cursussen gegeven in haar atelier en in creativiteitscentra. Veel van haar werk is in particulier bezit en in collectie van verschillende kunstinstellingen. Samen met haar man Leo vervaardigt zij in opdracht monumentale keramische reliëfs. Haar inspiratie is het Hollandse landschap. Daarnaast heeft zij reizen gemaakt naar Portugal, Marokko en Kenia. De hier opgedane ervaring verwerkt ze in haar keramiek. Structuur en vorm hiervan geven een beeld van de natuur en sporen die de tijd heeft nagelaten. De reliëfs, objecten en kastjes worden opgebouwd uit dunne uitgerolde platen klei. Hierin wordt structuur aangebracht, daarna geglazuurd en tenslotte meerdere malen gebakken.

Hiske Bem (1947) maakt bronzen beelden, voornamelijk vogels. Het is niet zozeer de soortspecifieke vogel, als wel het karakter en de houding die voor haar belangrijk zijn; zij leiden tot een vrije interpretatie en blijven een voortdurende bron van inspiratie. De beelden worden opgebouwd uit was, papier, hout en karton. Daarna worden ze in brons gegoten volgens de cire perdue (verloren-was) methode. Van alle beelden bestaat slechts één gietsel. De grootte van de beelden varieert van heel klein tot de maat van een tuinbeeld. Tuinbeelden worden doorgaans in opdracht gemaakt. Een aantal beeldjes is geleverd voor de Radio 4-prijs en de Groenman-Taalprijs. Ze studeerde Rechten aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast hield zij zich bezig met tekenen, etsen, boetseren en edelsmeden.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl