Persbericht

Expositie 27 augustus t/m 2 oktober 2011


Klik op de foto's voor een groter beeld

Moritz Ebinger
schilderijen, tekeningen, installaties
Regula Maria Müller
objecten
Elly Baltus
penningen, klein brons

Galerie De Kapberg, spannend en mysterieus

De tentoonstelling die nu in Galerie De Kapberg te zien is kun je spannend noemen. Moritz Ebinger verrast ons met andere kunst dan we gewend zijn, Regula Maria Müller maakt mooie dingen met onverwacht materiaal en de penningen van Elly Baltus brengen ons ook weer in een andere wereld.

Moritz Ebinger (1961) komt uit Zwitserland en woont in Egmond aan den Hoef. Hij laat tekeningen, schilderijen en keramiek zien. Moritz Ebinger tekent, schildert op muren en maakt radioprogramma's, bouwt installaties en werkt met verschillende materialen. Zo bouwde hij 'schepen' van knäckebröd. Ebinger heeft als kunstenaar geen wereldveranderende pretenties maar is zich scherp bewust van de invloed van domheid en apathie. Hij probeert met zijn creativiteit in te spelen op de actualiteit en kleine plaatselijke geschiedenissen om zo een voedingsbodem te zijn tegen de verstarrende aspecten van de mens. Ebinger's handschrift komt het meest tot uitdrukking in zijn grillige speelse tekeningen. Hij studeerde aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten en de Royal College of Art (Londen).

Van Elly Baltus (1956) zien we penningen op de tentoonstelling. Ze heeft haar studie genoten aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Daarna heeft ze een post-academische opleiding gevolgd aan de Universiteit van Wales. Het verbinden van hedendaagse kunst met traditie kenmerkt het werk van de kunstenares. Het materiaal brons is in de regel de uitkomst van haar zoektocht. Elly Baltus brak door met het beeld van Jan van Scorel dat voor het kerkje in Schoorl staat met het resultaat dat ze verschillende monumentale beelden heeft mogen maken. In de penningen, die vaak kleine doosjes zijn, zijn soms memomachientjes aanwezig met geluid en in een penning voor A. Roland Holst zelfs zeewater en schelpen. Ze vindt het heerlijk om in was te boetseren en dat dan in brons te gieten.

Ook Regula Maria Müller woont in Egmond aan den Hoef; ze is geboren in 1961 in Zwitserland. Ze woont vanaf 1983 in Nederland en studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. We zien bewerkte foto's en blinddrukken van haar en ook nog kleinere objecten van keramiek en kralen. Regula Maria neemt foto's, zij stapelt ze en perforeert ze zo dat meerdere lagen zichtbaar zijn. Parallel aan haar bewerkingen graaft het oog van de beschouwer steeds dieper. Met kleine speldenprikken en verdiepte ruimtes trekt ze een weidse wereld op; geborduurde glaskralen en vissenogen geven extra reliëf. Werken van Regula Müller zijn aaibaar en afstandelijk tegelijkertijd. Het fragiele en lieflijke karakter van het materiaal maakt haar werk vertrouwd en benaderbaar. Het Werk van kralen, glas, katoen of bladgoud ontleent zijn bestaansrecht niet aan formaat of monumentaliteit maar aan zijn bescheiden esthetiek.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl