Persbericht

Expositie: 19 november t/m 18 december 2011


Klik op de foto's voor een groter beeld

Ruud Jaspers
houten objecten
Marija Ilic
grafiek
Gretha Aerts
schilderijen
Hans Janssen
foto's
Ellen van Toor
sieraden

Tentoonstelling in De Kapberg

Maar liefst vijf kunstenaars zijn te zien in de laatste tentoonstelling van dit jaar. Volgend jaar bestaat de galerie veertig jaar en dat zal worden gevierd met mooie tentoonstellingen en spannende activiteiten. Maar eerst gaan we nog genieten van het werk dat nu in de galerie hangt en staat.

Marija Ilic is in deze regio vooral bekend geworden door haar grafisch werk. Ze is geboren 1959 te Belgrado en studeerde in 1983 af aan de Faculteit voor Beeldende Kunsten in Belgrado. Sinds 1983 werkte zij als zelfstandig kunstenaar. Zij heeft in diverse landen geëxposeerd en deelgenomen aan workshops en symposia, en haar werk hangt in collecties in binnen- en buitenland. Zestien jaar woonde Marija Ilic in Alkmaar. Zij werkte daar afwisselend in het eigen atelier en op het Grafisch Atelier. Daar ontstonden haar tekeningen, schilderijen en prenten. Zij overleed dit jaar. Het werk van haar dat u hier ziet is een eerbewijs aan haar leven en kunstenaarschap.

Gretha Aerts heeft veel verschillende stijlen in haar werk laten zien. Na haar afstuderen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag heeft zij zich verder ontwikkeld in de lithografie (zwart-wit). In haar werk met aquarelverf en soft pastel was reeds haar bijzondere kleurgebruik te zien. Met acrylverf - een voor haar nieuw materiaal - werd geëxperimenteerd. Er is een eigen handschrift ontstaan, waarvan de intense kleuren en de gelaagdheid van het materiaalgebruik opvallen. Ze is lid van het Kunstenaars Centrum Bergen en was leraar beeldende vakken en creatieve therapie aan de Hogeschool van Amsterdam.

Ellen van Toor weet al van kindsbeen af een eigen wereld te maken met kleine restjes papier, veertjes, stofjes. Nog steeds is collage, met grafiek gecombineerd, haar techniek. Het gaat vaak over vrijheid en beperking. Haar symbolen voor deze twee uitersten zijn vis en vogel. Zij verkennen elkaars elementen, overschrijden elkaars grenzen, al dan niet met succes. Ellen studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag en exposeert haar kunst in galeries en beurzen in binnen en buitenland. Momenteel houdt ze zich bezig met het maken van collages, grafiek, sieraden en schilderijen. Ze woont en werkt in Den Haag.

Ruud Jaspers maakt houten objecten. Uitgangspunt van zijn objecten is een stuk hout met een interessante structuur. Met een passer tekent hij af hoe het stuk hout verzaagd moet worden. Dan worden de afzonderlijke segmenten op een zodanige wijze verlijmd, dat een zich ontrollende spiraalvorm ontstaat. Het resultaat: organische vormen, die tot stand gekomen zijn volgens een principe dat ook in de natuur werkzaam is. Ze doen dan ook denken aan bijvoorbeeld varens, slakken of schelpen. Het productieproces is zeer tijdrovend. Dit komt door het vele lijmwerk en het schuren en polijsten.

De fotograaf Hans Janssen laat op de tentoonstelling foto's zien die gemaakt zijn in de avond en de nacht, binnen en buiten. 'Spel met de nacht' noemt hij het. Hans is al heel lang met de fotografie bezig. Vóór het digitale tijdperk maakte hij zwart- wit foto's en drukte ze af in de donkere kamer. Nu we digitaal fotograferen buit hij alle mogelijkheden uit. De beelden digitaal bewerken met speciale programma's doet hij liever niet.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 072 506 26 45.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl