Persbericht

Expositie 14 april t/m 20 mei 2012

Opening: zondag 15 april om 15.00 uur.


Klik op de foto's voor een groter beeld

Paul Hugo ten Hoopen
olieverf op doek
Jack Prins
grafiek, objecten
Reinder Homan
etsen
Betty Paanakker
beelden

Sterren stralen in De Kapberg

Galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef viert zijn veertigjarig jubileum en koos dit jaar voor tentoonstellingen met kunstenaars die in vorige jaren in de galerie exposeerden en succesvol waren. Ook de nieuwe tentoonstelling laat het werk van sterren zien.

Van Paul Hugo ten Hoopen (1927) zien we kleurige schilderijen. Hij kreeg in zijn jonge jaren les van Oskar Kokoschka. In zijn werk wisselen de onderwerpen elkaar af en vullen zij elkaar aan. Vanuit een interieur door een open raam is een glimp van het landschap te zien, binnen geeft een deur of een spiegel zicht op wat zich buiten het directe gezichtsveld afspeelt. Een intiem interieur is in grote vlakken met dikke verfstreken neergezet, een stoel, een tafeltje waarop een vaas met bloemen, de contouren van een naakte vrouw, een spiegel. Zijn werk doet abstract aan doordat hij platte kleurvlakken toepast, de vormen afbakenend met stevige zwarte lijnen. Van 1969-1992 was hij hoogleraar aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam.

Jack Prins (1947) laat ons grafiek en objecten zien. De ene keer is een prent aanleiding voor een ruimtelijk werk, dan weer kan een sculptuur vertaald worden naar het platte vlak. Hij tekent als het ware met metaal, en zo kan een prent of sculptuur ook weer een wandreliëf of muurbeeld worden. Buiten ziet hij zijn inspiratie. Prins is een 'beeldbouwer', een uitvinder die met zijn handen denkt en die zijn waarnemingen met passie vertaalt naar zijn eigen bouwsels. Het lassen en solderen, buigen, vervormen en torderen van metalen zo licht als garen of zo zwaar als betonijzer, leidt eveneens tot transparante, ruimtelijke en veelal lineaire beelden. Naast deze van hem bekende lineaire beelden ontstaan recent ook meer gesloten beelden, vervaardigd uit zijn oude gebruikte etsplaten, waarbij de geëtste groeven en resten van lakken, zuren en inkten nog zichtbaar zijn. Deze met diverse metalen vervaardigde beelden verraden indrukken van verschillende woonvormen, constructies en patronen, gezien tijdens zijn reizen door Arabische, Aziatische en Afrikaanse streken.

De beelden van Betty Paanakker (1949) zijn klein van formaat. De werkstukken zijn eerst in was geboetseerd en daarna gegoten in brons en/of zilver. De kleinste beelden in de tentoonstelling kunnen als broekzakformaat betiteld worden; de grootste werken meten 30 cm hoog. Al langslopend ontvouwt zich een bijzondere fantasiewereld: geestige dierfiguren, uitgerust met voor de soort ongebruikelijke onderdelen - een vis met vleugels of een vogel met voeten. Meestal als een icoonachtig wezen neergezet: frontaal en monumentaal. Soms krijgen de wezens menselijke trekken: zittend in een boot of zich voortbewegend op een rijdend karretje. De beeldtaal doet denken aan oude culturen als de Egyptische, maar is altijd eigenzinnig en origineel.

We zien op de tentoonstelling grafiek van Reinder Homan (1950). Uit zijn verfijnde sfeervolle landschappen en natuurstudies blijkt de enorme beheersing van de etstechniek. Homan weet zijn onderwerpen met een schijnbaar speels gemak vast te leggen in zink en koper. De onderwerpen zijn meestal ontleend aan de natuur van het gebied dat hem het naast aan het hart ligt: Noord-Nederland. Het karakter van de met houtwallen omzoomde weide- en akkerlanden, doorsneden door beekjes en diepjes van de 'Friesche wouden' en het Groninger Westerkwartier weet hij als geen ander te treffen. Net als bijvoorbeeld de weidse met riet begroeide IJsselmeerkusten of de soms geheimzinnige Drentse en Gaasterlandse bossen. In een vaak zeer doorwerkt patroon van fijne lijntjes, soms ondersteund door zachtgrijze aquatintpartijen, zo kenmerkend voor zijn manier van werken, weet hij het wezen van één bepaalde boom of plant in zijn ets te vangen.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 06 190­ 87 751.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl