Persbericht

Expositie 26 mei t/m 1 juli 2012

Opening: zondag 27 mei om 15.00 uur.


Klik op de foto's voor een groter beeld

Joke Konijn
schilderijen, tekeningen
Joop Vegter
mezzotint
Hans Belleman
mixed media

Kunst van alle kanten in De Kapberg

Het is De Kapberg weer gelukt om een tentoonstelling samen te stellen die de uitersten laat zien van de beeldende kunst. Heel klassiek en ambachtelijk is het grafische werk van Joop Vegter en Hans Belleman past in zijn werk technieken toe waar we nog nauwelijks aan gewend zijn. Joke Konijn laat met de klassieke materialen waterverf en olieverf iets van haarzelf zien en hoe zij de wereld ervaart. Een bezoek aan de (jarige) Galerie is een ontdekkingstocht.

Joke Konijn (1958) volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveldacademie en de Rijksacademie. Ze woont in een afgelegen boerderij in het laagland van de Schaalsmeerpolder, een natuurgebied vlakbij Oostknollendam. Dit landschap met zijn weilanden en sloten vormt de belangrijkste inspiratie voor haar werk. Joke Konijn verzint haar schilderijen niet, ze komt ze buiten tegen. Zij heeft belangstelling voor het grote gebaar van het landschap èn voor de kleine voorwerpen, die bijvoorbeeld in de grond rondom haar woning verborgen liggen. Konijn vraagt aandacht voor kwetsbare zaken die in het belang van ons allemaal behouden dienen te blijven. Niet alleen voor de natuur rondom haar atelier, maar juist voor haar persoonlijke emoties die zij op deze manier op een volstrekt eigen wijze verbeeldt. Haar beeldtaal is veranderlijk, soms abstract dan weer figuratief of verhalend. Het is haar gereedschap om het onbegrijpelijke in de wereld te onderzoeken en te verbeelden in aanspreekbaar werk. Daarin probeert zij de natuur te 'vangen' in het besef dat de veranderlijke natuur nooit te vangen is.

Joop Vegter (1931) behaalde in 1963 de onderwijsakte Tekenen MO-B. Hij is Nederlands eerste en internationaal één van de bekendste mezzotint grafici. Vanaf 1987 wijdde hij zich full-time aan zijn grafisch werk, met name aan de mezzotint-techniek. De mezzotint wordt ook wel eens 'zwarte kunst' genoemd, omdat men vanuit donkere naar lichte tonen werkt. Het is diepdruk zoals de ets. Bij deze techniek wordt eerst de hele plaat ruw gemaakt met een zogenaamd 'wiegijzer'. Op dit ruwe oppervlak hecht de inkt. Om een voorstelling aan te brengen, worden sommige delen van de geruwde plaat weer glad gemaakt met een schraapijzer. Op die plekken pakt de inkt niet meer en ontstaan dus bij afdruk de lichte partijen. Door meer of minder te polijsten, is het mogelijk om verschillende grijstonen, ofwel 'halftonen' te bereiken. Vandaar de naam mezzo(=half)tint. Door 3 of 4 platen te gebruiken, kunnen ook gekleurde mezzo-printen gemaakt worden. De bewerkelijke technieken maken vloeiende overgangen mogelijk tussen de verschillende grijstonen en kleuren. Vandaar dat de afdrukken vaak een fluwelige indruk maken. De mezzotint-techniek wordt nog maar door weinig kunstenaars beheerst. Joop Vegter exposeerde over de hele wereld en ontving diverse internationale onderscheidingen.

Hans Belleman is een multidisciplinair kunstenaar. Zijn werk is geworteld in de traditie van Dogtroep waar met uiteenlopende disciplines (beeldende kunst, muziek, dans en visuele media) voorstellingen op locatie werden gemaakt. Tegenwoordig omvat zijn werk fotografie, collage, on-site projecten, performances en installaties. Hij gebruikt nu het internet om zijn werk te verspreiden. Het biedt hem een directe manier om zijn werk te laten zien en te publiceren. Welke strategieën kun je als kunstenaar ontwikkelen om overeind te blijven in de huidige tsunami van beelden? Moet Kunst net zo hard binnenvallen in ons leven als reklame en entertainment? Of kan het een tegenkracht zijn die zich ontwikkelt op stille fluisterplaatsen als galeries, musea, lege kerken en kapbergen? Met het internet en de digitalisering van diverse media is het voor iedereen mogelijk geworden om woorden en beelden toe te voegen in de grote rivier van informatie. Met zijn website en op Google+ publiceert Belleman vanaf april 2011 dagelijks een zelfportret. In de installatie 'Totem' zijn de dagelijks geproduceerde portretten verwerkt. Dat zien we in De Kapberg.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 06 190­ 87 751.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl