Persbericht

Expositie 6 oktober t/m 11 november 2012

Opening: zondag 7 oktober om 15.00 uur.


Klik op de foto's voor een groter beeld

Rob Verkerk
olieverf op doek
Peter Bes
objecten,
werk op papier
Irene Grijzenhout
keramiek, tekeningen
Noor Sternheim
grafiek, schilderijen

Ontmoet een papieren mens in De Kapberg

Het is in deze tentoonstellingsperiode voor u een receptie met papieren mensen om u heen. Peter Bes heeft dat voor u georganiseerd. U staat oog in oog met zwarte en witte mensfiguren, die hij met karton, schaar en lijm heeft gemaakt. Rob Verkerk maakt nu juist dromerige strak geschilderde doeken en hier ontbreekt de mens. Dieren zijn er ook: Irene Grijzenhout laat ze ons in haar keramiek zien en daar horen ook haar tekeningen bij. Noor Sternheim is in De Kapberg te zien met haar grafiek en schilderijen.

Aan Peter Bes (1945) werd dit jaar de A. Roland Holstprijs toegekend door de gemeente Bergen. We konden in het Kunstenaarscentrum Bergen (KCB) direct zien waarom de jury hem tot winnaar had gekozen. Een aantal grote figuren, meestal zwart, van zeker één meter zestig hoog en gemaakt van karton en beschilderd keken de toeschouwers aan. In De Kapberg zijn ze minder hoog. Peter Bes is een kunstenaar die actief is in verschillende disciplines. Altijd op zoek naar avontuur heeft Bes ervaring in diverse prent methodes. Hieronder vallen etsen, (analoge) fotografie, de dichtkunst en teken/schilderkunst. Het dichtwerk van Hans Tentije spreekt hem aan en op een tentoonstelling in De Rijp vorig jaar was een combinatie van tekst en beeld goed te zien. Bes volgde in de jaren zestig eerst een opleiding aan de toenmalige Rijksnormaalschool en later aan de Rijksacademie te Amsterdam. Op dit moment is zijn werk ook te zien bij de Papierbiënnale in Rijswijk.

Rob Verkerk (1947) is een schilder die op een heel precieze manier stemmingen in zijn werk kan uitdrukken. Het zijn stillevens op een vrij groot doek in olieverf uitgevoerd. Denk niet aan de klassieke stillevens. Er is een ruimte met verstilde objecten op zijn schilderijen en dat kan ook alleen een tafel zijn. Mensen komen niet in zijn werk voor. Rob vertelt nooit veel over zijn werk en u zoekt tevergeefs op het internet. We moeten er echt naar komen kijken.

Noor Sternheim (1943) zien we met haar grafiek en schilderijen in De Kapberg. In Arnhem kreeg ze les van onder anderen Peter Struycken en Harry van Kruiningen. In de expositie heeft zij etsen met onder andere vervoermiddelen en rond 1980 wordt in de schilderijen, etsen en ander grafisch werk van haar voor het eerst een hond gesignaleerd: de legendarische foxterriër Sjors. In 2007 begon Noor ook helikopters te schilderen en te etsen, geïnspireerd door de foto's die haar jongste broer haar vol trots een jaar daarvoor stuurde van zijn zelfgebouwde helikopter.

Irene Grijzenhout (1945) is autodidact en maakt sinds 1972 keramische objecten. Ze woont en werkt in Anna Paulowna en is getrouwd met Peter Bes. Dieren inspireren haar, niet alleen vanwege hun kwetsbare schoonheid, maar ook door hun ontroerende integriteit en hoge aaibaarheidsfactor. We zien verschillende vogels, de olijke kop van een hond en een wijze uil. De tekeningen zijn in enkele gevallen voorstudies voor haar keramiek, maar er zijn ook op zichzelf staande kunstwerken bij. Ze was nog geen twee jaar bezig met keramiek toen Helene Min, de oprichtster van De Kapberg, haar voor een tentoonstelling uitnodigde. Haar eerste tentoonstelling was dus in De Kapberg.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 06 190­ 87 751.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl