Persbericht

Expositie: 17 november t/m 16 december 2012

Opening: zondag 18 november om 15.00 uur.


Klik op de foto's voor een groter beeld

Hilde Foks
textiel
Anne Mieke Kooper
textiel
Gerda Weijerman
gemengde techniek
Coby Brinkers
beelden

Textiel, papier en ijzer

De laatste tentoonstelling van Galerie De Kapberg dit jaar laat het werk zien van vier vrouwen. Wat we zien is groot en klein, in papier en in textiel bij Gerda Weijerman, Hilde Foks en Mieke Kooper. Het ruimtelijk werk is van Coby Brinkers, vooral metaal.

In het werk van Hilde Foks is de menselijke maat te zien en onze individuele kenmerken zoals de vingerafdrukken, maar ook mensenhaar van haar familie en vrienden. Zij maakt alles door om haar heen te kijken en de vormen van hen te lenen. Panelen van haar hand zijn geborduurd, gebreid en geweven, soms uitgevoerd in het Textielmuseum in Tilburg. In de vitrines liggen van Hilde kragen en maskers. Ze werd opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie.

In haar assemblages van papier buit Gerda Weijerman alle mogelijkheden van het materiaal uit. Ze verft, vouwt, verstevigt en verbindt het papier en voegt allerlei andere materialen toe, zoals veren, touw, stro en gekleurde knopen, die het beeld versterken. Een fraai waaierende vorm van geplooid materiaal roept associaties op met een ceremoniële verentooi. De segmenten in een andere waaier zijn in donkere grijstinten en witte spikkels beschilderd waardoor deze lijkt samengesteld uit de decoratieve veren van een parelhoen. Ze volgde voor haar opleiding de Gerrit Rietveld Academie. Haar werk was te zien op een vorige Papierbiënnale in Rijswijk.

In het autonome werk van Anne Mieke Kooper ligt de basis bij haar fascinatie voor beschreven pagina’s, van brief tot middeleeuwse geïllumineerde handschriften. Een bijzondere component is het hergebruik van bestaande stoffen met dierbare herinneringen. Een antieke kimono, een oude boerenbonte zakdoek, een geërfde shawl: Anne Mieke ‘ont-weeft’ de stof, haalt de draden er één voor één uit en geeft ze een tweede leven; ze speelt met de patronen en de kleuren die er lang geleden op werden aangebracht, gebruik makend van het effect van pool- en platweefsel. Zo creëert zij vlakken waarin kleuren, lijnen en structuren een spannende wisselwerking aangaan.
Op een klein formaat zijn zo alle elementen die haar fascineren terug te vinden: geweven miniaturen met een verstilde boodschap.

Het keramisch werk van Coby Brinkers is afgeleid van de klassieke stoelvorm; vier poten, een zitvlak en een rugleuning. Een eenvoudige vorm die zo vanzelfsprekend is dat we er zelden bij stilstaan. Een stoel is om te zitten, een gebruiksvoorwerp, niet meer dan dat. Beeldende kunst doorbreekt het vanzelfsprekende. Hoe alledaagser het object, hoe vertrouwder de vorm, des te moeilijker het is om verwondering op te roepen. De objecten zijn robuust; ze staan overeind, trots en waardig als abstracte gebouwen, stevig op de grond en tegelijk omhoog wijzend. Andere zijn juist uit balans of asymmetrisch. Soms zijn ze van staal gemaakt. Coby is opgeleid aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op zaterdag en zondag van 13.30 - 17.00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren 06 190­ 87 751.
Meer informatie: www.galeriedekapberg.nl