Persbericht

.

Expositie: 1 maart t/m 7 april 2013


Klik op de foto's voor een groter beeld

Erna van Mondfrans
pastels en schilderijen
Willem Schotten
objecten
Margje Kuyper
schilderijen
Zindzi Wijminga
sieraden

Een goede start bij De Kapberg

Galerie de Kapberg begon het tentoonstellingseizoen met een succesvol voorprogramma met kunst van medewerkers. Nu start het officiële seizoen met een prachtige expositie met het werk van vier kunstenaars en u kunt ons ook op vrijdag bezoeken. Het is bekend dat de galerie ernaar streeft afwisseling te laten zien: verschillende stijlen en technieken van de exposanten. Er wordt natuurlijk niet gestreefd naar generatieverschil, maar wat dacht u hiervan: het verschil in leeftijd tussen twee kunstenaars die we nu hier zien is zesenvijftig jaar. We zien dat niet in hun werk.

Erna van Mondfrans (1931) woont en werkt in Kolhorn. Ze volgde de opleiding grafiek aan de kunstnijverheidsschool en leerde zichzelf schilderen. Ze doet veel inspiratie op in Frankrijk. We zien van haar pastels en schilderijen. Na een onderwerp gevonden te hebben in dat wat meestal een landschappelijke chaos is, zoekt ze de hoofdvorm en zet ze, indien nodig, deze werkelijkheid naar haar hand. Een tekening en kleurbeschrijving ontstaat en wordt later in eigen atelier omgezet tot zeefdruk of schilderij.

Willem Schotten (1960) maakt objecten. Dat zijn bij hem wonderbaarlijke kastjes. Hij heeft een passie voor oude verweerde materialen, structuren en kleuren, soms roestig en met houtworm. Die verzamelt hij en dat is de basis voor zijn werken. Het eindresultaat heeft een doorleefde eigen sfeer met soms een knipoog naar natuur, religie, muziek of techniek. Ook taal heeft in zijn werk aandacht. De voorwerpen die hij verwerkt vindt hij op straat, rommelmarkten en kringloopwinkels. Willem volgde zijn opleiding bij d'Witte Leli te Amsterdam, met onderwijsaktes voor handvaardigheid en tekenen. Hij is part-time grafisch ontwerper en illustrator.

Margje Kuyper (1952) schildert landschappen. Zij zet haar schilderijen op in verschillende lagen verf die alle doorschemeren in het uiteindelijke resultaat. De doeken krijgen hierdoor een getekende huid. Met grote trefzekere streken zet zij het voor haar liggende landschap neer en schept zo, in harmonieuze kleuren waar de onderliggende lagen nog extra tinten aan toevoegen, een nieuw landschap dat soms bijna abstract is, maar de oervormen van het land blijven herkenbaar. Ze werkt het liefst buiten. Thuis in haar atelier maakt ze haar doeken af. Ze woont en werkt in Bergen en schildert, na een aantal jaren les te hebben gehad van verschillende professionele schilders, nu bijna dertig jaar. Ze was oorspronkelijk fotografe.

Zindzi Wijminga (1987) laat ons haar sieraden zien. Ze ontwerpt juweeltjes van sieraden. In haar collectie 'Fossils Of A Dream' krijgt plastic wegwerpbestek een nieuw leven. De mal van het bestek ziet ze als een korset waarin het object gedwongen wordt. Door het bestek te smelten geeft ze het object zijn beweging terug. Op deze manier behandelt ze het voorwerp als een schepsel en luistert naar de stem van de inhoud. Dit levert een interessant spel op in de zoektocht naar evenwicht. Ze werd nieuwsgierig naar contrasten zoals massaproductie en uniciteit, rationaliteit en verbeelding, het bekende en het onbekende. Het verwonderde haar hoe twee tegengestelde elementen paradoxaal genoeg binnen één object kunnen worden belichaamd.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl