Persbericht

Expositie: 12 april t/m 19 mei 2013


Klik op de foto's voor een groter beeld

Hans Olsthoorn
schilderijen, tekeningen
Gerrit de Weerd
schilderijen
Janneke Makkink
keramiek

Galerie De Kapberg bouwt

Wie van bouwen en gebouwen houdt komt in deze tentoonstelling bij de Kapberg aan zijn trekken. Niet alleen is de galerie in een bijzonder gebouw gevestigd, een voormalige kleine boerderij, maar is nu daar ook kunst te zien die met bouwen te maken heeft. De twee schilders gaan in het landschap de bebouwing niet uit de weg en de keramische fabrieken, silo's en torens van Janneke Makkink vullen dit goed aan. Alles past goed bij elkaar. Dit is de tweede tentoonstelling van het seizoen. Al snel bleek dat de openstelling op vrijdagmiddag een succes is.

Veelal terugkerende motieven in het werk van Gerrit de Weerd (1949) zijn landschappen, huizen, dorpen of mensen in hun omgeving. Deze in werkelijkheid argeloos tot stand gekomen samenstellingen van vormen en betekenissen nodigen hem steeds weer uit tot picturale reflectie. Hij laat ons in De Kapberg grafiek. aquarellen, tekeningen en werken in olieverf zien. Gerrit volgde de opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdamen en de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede. Hij geeft les aan de Gooise Academie.

Hans Olsthoorn (1941-2009) is ook opgeleid aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Na afronding van zijn studie maakte hij verschillende studiereizen naar Frankrijk en Spanje en woonde langere tijd in Toscane en Parijs. Hans Olsthoorn was een veelzijdig kunstenaar, die behalve olieverfschilderijen ook aquarellen en pastels vervaardigde en verschillende soorten grafiek, zoals litho's, etsen, hout- en linoleumsneden. Thematiek en motieven van zijn werken ontleende Olsthoorn aan de alledaagse realiteit: landschappen, stadsgezichten en taferelen uit het openbare leven, veelal vastgelegd in de hem kenmerkende schetsmatige, hoekige stijl. We zien ook schilderijen met paarden.

Janneke Makkink (1947) maakt keramiek. Ze volgde haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amsterdam. Na haar opleiding was Janneke werkzaam als docent aan de Pabo te Haarlem in de beeldende vakken. Sinds 2007 heeft zij haar eigen atelier in Haarlem. Janneke is geïnspireerd door industriële architectuur, vooral industriële bouwwerken, en het thema perspectief. Uitgangspunt in het werk van Janneke Makkink is de architectuur in zijn meest eenvoudige vorm. Zij laat zich in haar werk inspireren door verlaten machinekamers van de koper- en tinmijnen in Cornwall, de koeltorens, watertorens en silo's uit het Ruhrgebied en Wallonië en foto´s van Industrieel Erfgoed.

De tentoonstelling zal op zondag 14 april om 15:00 uur worden geopend door Willem Vaarzon Morel. Hij was docent aan de Rijkacademie toen Gerrit en Hans daar het vak leerden. Willem is zelf een bekend schilder en lid van een kunstenaarsfamilie.
We hadden ons ook erop verheugd het werk van Anna Metz te laten zien, maar zij zag vanwege persoonlijke omstandigheden af van deelname aan deze expositie.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl