Persbericht

Expositie: 15 november t/m 15 december 2013


Klik op de foto's voor een groter beeld

Renske Witte
sieraden
Ine Schröder
objecten
Helga Kos
schilderijen
Rob de Vries
schilderijen, objecten
Diederik Schneemann
objecten

.

Het tentoonstellingsjaar van Galerie De Kapberg sluit af met een expositie van het werk van vijf kunstenaars. Ook nu is men er weer in geslaagd veel verschillende werken te laten zien in verschillende technieken. Plat aan de muur en ruimtelijk, maar ook ruimtelijk aan de muur.

Als we dat willen kunnen we alles om ons heen heel nuchter en objectief bekijken. Meestal komt daar toch iets bij: emotie, herinnering en fantasie. De kunstenaar kan dat in de afbeelding van de werkelijkheid toevoegen. Dat doet Helga Kos. Bijna al haar werk gaat over die gelijktijdigheid, over het tegelijk bestaan van deze verschillende realiteiten. De realiteit van onze fysieke wereld die je gemakshalve de werkelijkheid of 'de dingen zoals ze zijn' zou kunnen noemen. Met daarnaast de realiteit van herinneringen, van fantasieën en van de alom tegenwoordige beelden van anderen. Helga werd opgeleid aan de Gerrit Rietveldacademie en de Rijksacademie. We zien van haar werken op papier in gemengde techniek en haar kunstenaarsboek 'Ode aan de Kolossale Zon' waar ze vijf jaar aan werkte.

De Rotterdamse ontwerper Diederik Schneemann weet van verloren en afgedankte voorwerpen weer hele mooie dingen te maken. Zo vertelt hij het verhaal van duizenden verweesde en getekende teenslippers, gevonden aan de oostkust van Afrika. Het worden designobjecten, van vazen tot lampenkappen. De slippers zijn verkleurd, afgedragen, meerdere malen hersteld en door de drager verloren in de oceaan of het riool in Azië. Schneemann neemt de versleten teenslippers over en maakt er samen met lokale arbeiders objecten van. De slippers worden met de hand geschuurd en in blokjes gesneden.

Ine Schröder maakt beelden van natuurlijk materiaal dat op haar weg komt. Zij construeert fragiele installaties van latjes, houtsnippers, stof en papier in breekbare verbindingen en construeert grote beelden in onbewerkt materiaal met even robuuste als kwetsbare uitstraling. Ine werkt in opdracht, voor een bepaalde ruimte, maar ook autonoom. In haar atelier maakt zij dan kleinere bouwsels, elementaire constructies, waarbij verf een belangrijk structurerend element is. Soms zijn het open staketsels aan de muur, soms dichte vormen. Ze leerde het vak aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten en de Jan van Eyckacademie in Maastricht.

Rob de Vries In 1998 studeert hij cum laude af aan de hoge school voor de kunsten in Amsterdam, studierichting bouwkunst. In 2013 is hij aan de Hogeschool Utrecht afgestudeerd als bouwhistoricus. Sinds 1998 heeft hij een eigen architectenbureau waar het experiment niet wordt geschuwd. Naast het maken van schetsen voor het architectenwerk is Rob rond 2004 begonnen met schilderen. Op het doek heb je meer vrijheid dan je je als architect kunt veroorloven. En die vrijheid is nodig.

Van Renske Witte (1943) zien we sieraden. Zij overleed in 2012. Ze kreeg haar opleiding aan de kunstacademie van Tilburg. Haar specialisme werd textiele technieken. Ze liet zich door het materiaal inspireren met als motto: "van niets iets maken". Eerder was werk van Renske te zien in de Bonnefanten museumwinkel in Maastricht en verschillende designwinkels.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl