Persbericht

Expositie: 11 april t/m 18 mei 2014


Klik op de foto's voor een groter beeld

Beatrijs van Rheeden
keramiek
Anna Mes
schilderijen
Lies van der Sluis
objecten
Cees Smit
grafiek

Droom en fantasie

Er is weer veel moois te zien in Galerie De Kapberg. Grote schilderijen van Anna Mes waarin je zou kunnen wegdromen, plastieken van Lies van der Sluis: soms klein maar loodzwaar en hele lichte grote werken. We zien het werk van de graficus Cees Smit, ook groot en klein, technisch razend knap uitgevoerd en het ontroerende keramische werk van Beatrijs van Rheeden, in porselein uitgevoerd.

Anna Mes (1935) maakt grote abstracte schilderijen die opvallen doordat de kleurvlakken met elkaar verbonden zijn. In de kleurvakken zie je surreële tekens, inkervingen en restanten van landschappen en gebouwen. De werken op papier in beduidend kleiner formaat zijn als kleine compacte gedichten, die een andere uitwerking op het gemoed hebben. Ze zijn subtiel, introvert en intiem, waar haar doeken expressief en erg 'present' zijn. Tijdens wandelingen langs de kustlijn bestudeert zij het licht. Haar kleurenschema is bijna Scandinavisch.

Lies van der Sluis (1935) maakt beelden. Halverwege de jaren '60 heeft het platte vlak plaats gemaakt voor ruimtelijk werk. Haar monumentale beelden zijn in verschillende materialen uitgevoerd: plaatstaal, aluminium, messing of roestvrij staal. Vaak werkt ze in opdrachtsituaties, waarbij er een duidelijk relatie bestaat tot architectuur en omgeving. Er ontstaan series, waarbij wordt uitgegaan van een zelfde basisvorm. In haar werk speelt de natuur een belangrijke rol en we zien de bloemvorm steeds terug. Anna Mes en Lies van der Sluis kennen elkaar al zestig jaar. Ze zaten bij elkaar op de kunstnijverheidsschool in Amsterdam, de latere Rietveldacademie.

In de keramiek van Beatrijs van Rheeden (1965) zien we structuren en ritmes in verschillende vormen. Aanvankelijk werkt zij puur intu´tief: fragiele, handgevormde structuren met een zeer dun opgeknepen wand en een rafelige afwerking. Ze toont een nieuwe benadering: de werkwijze is conceptueel en de elementen zijn gegoten van porselein: beweging in lijn en vorm. Structuur blijft een belangrijke rol spelen, maar het is juist de wanorde binnen de structuur die ze heeft uitgedacht, die haar fascineert. Ze gebruikt ook gietvormen. Beatrijs begon met de eerstegraads lerarenopleiding Handvaardigheid aan de ABK Minerva te Groningen. In Kampen en in Boedapest legde ze zich toe op de keramiek.

Cees Smit (1957) maakt etsen, lino's en tekeningen op papier, linnen en jute. Vaak maakt hij detailfoto's van zijn werk en verwerkt die weer tot nieuwe beelden. Zijn belangrijkste thema is de herinnering, meestal verbeeld in landschappen: zij activeren de herinnering maar leiden haar ook vaak om de tuin. Zo vormen landschappen de herinnering, of juist andersom? Grote houtskooltekeningen en foto's vormen het uitgangspunt voor etsen en lino's. Soms wordt het werk versneden en opnieuw gerangschikt dus losgemaakt van de herinnering. Cees schrijft ook poëzie die sterk verbonden is met zijn beeldend werk.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl