Persbericht

Expositie: 23 mei t/m 29 juni 2014


Klik op de foto's voor een groter beeld

Cora Vogtschmid
tekeningen
Pieter Bijwaard
tekeningen
Ursula Neubauer
tekeningen
Johan Breuker
tekeningen
Jaap Ploos van Amstel
tekeningen
Dirck Nab
tekeningen
Hanneke Barendregt
tekeningen
Gerda Teljeur
tekeningen

Tekeningen in De Kapberg

We zien alleen maar tekeningen in de galerie. We gaan er van genieten .Je kunt wel zeggen dat de tekening aan de basis staat van alle kunst op het platte vlak en ook de beeldhouwers en keramisten starten hun werk met schetsen op papier. In de Kapberg zien we het tekenwerk van acht kunstenaars. Ze laten allemaal de kunst van het tekenen van een andere kant zien. Dat komt door het leeftijdsverschil, de opleiding, de belangstelling voor de onderwerpen en hun beeldtaal. Ze laten zoveel werk aan ons zien dat de wanden niet voldoende ruimte bieden en er nu ook grote tafels in de galerie zijn geplaatst.

Hanneke Barendregt laat boeken zien. Ze is in de architectuur werkzaam geweest en ze creëert nu een nieuwe ruimtelijkheid op basis van bestaande realiteit. In grafiek en tekenen is een eigen beeldtaal ontwikkeld. Vanuit een bepaald thema maak ze een kunstenaarsboek als zelfstandig kunstwerk. De afgelopen twee jaar is ook een serie 'Boeken in Glas' ontstaan; een mooie combinatie met 'Boeken in Beeld'.

Johan Breuker speurt in tuinen en parken naar die kortstondige momenten waarop het licht de omgeving in zijn greep heeft. Hij speelt niet met het licht, hij vangt het, onthoudt het en werkt het uit in zijn atelier in tekeningen die hij ziet als waardevolle momentopnamen. Naast houtskooltekeningen zien wij pasteltekeningen uit de serie 'De tuin van Harry & Marjon'.

We zien bij Pieter Bijwaard de vrijheid om te onderzoeken en te veranderen: de tekenaar is vrij. Wat alle werken gemeen hebben is het formaat waarop het is afgebeeld. Uitzonderingen hierop zijn de tekeningen die vervaardigd zijn voor de vele boeken die hij maakte, meestal in samenwerking met schrijvers en dichters.

Voor Dirck Nab is de natuur een belangrijk onderwerp voor zijn werk. Hij werkt regelmatig in het duingebied van Noord Holland, waar hij woont. Zijn werk werd onder meer gepubliceerd in dichtbundels van Harry ter Balkt en Sjoerd Kuyper en in de boeken over het Noordhollands duinlandschap van de bioloog Rolf Roos.

De Haarlemse schilder en tekenaar Jaap Ploos van Amstel: De zwart-wittekeningen (in gemengde techniek) zijn doordrenkt van noordelijk atmosferisch licht en gaan door de eenvoud van lijnen en vormen terug naar de essentie van wat hij zag en ervoer op het moment dat hij dit alles waarnam. We zien ook werk met kleur.

Van Cora Vogtschmid zien we hele grote tekeningen. Het werk werd aanvankelijk gedomineerd door het menselijk lichaam, geïnspireerd door Francis Bacon. Rond de jaren '90 bepaalde zij zich tot het landschap, met name het Noord-Hollandse. Ook bij deze expositie is dat haar uitgangspunt. Het zijn zeer krachtige tekeningen in een figuratief-expressionistische stijl.

Ursula Neubauer zegt van haar werk: "Het tekenen is vergelijkbaar met processen in de natuur waar uit chaos vorm kan ontstaan en vorm zich kan oplossen in chaos. In het hier getoonde kunstenaarsboek heb ik deze wisselwerking thematisch verwerkt: formation versus disintegration. Mijn recente tekeningen zijn verbeeldingen hiervan".

Gerda Teljeur verhuisde na haar opleiding naar Ierland, waar zij nog steeds woont. Ze exposeert zowel in Nederland als in Ierland. Ook haar werk is beïnvloed door het landschap. Er zit een prachtig ritme in haar abstracte werk.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl