Persbericht

Expositie: 4 juli t/m 17 augustus 2014


Klik op de foto's voor een groter beeld

Ger Dekker
schilderijen
Anne Rose Regenboog
sieraden
Tonneke Sengers
reliëf en rasters

Zomertentoonstelling

Bij Galerie De Kapberg is een tentoonstelling te zien met veel abstract werk. Je hoeft niet altijd iets te herkennen van de wereld om ons heen, maar je kunt genieten van mooie kleuren en strakke vormen. Hier zijn schilderijen, tekeningen, reliëfrasters en strakke sieraden. Het is interessant om te zien hoe de werken van de drie kunstenaars hier met elkaar een dialoog aangaan. Ze verschillen toch veel van elkaar.

Ger Dekker (1943 te Alkmaar) exposeert zeer recent werk (2013/2014): grote en kleine non-figuratieve schilderijen en tekeningen. Zijn werk laat een geometrische vormentaal zien met intens op elkaar afgestemde kleuren. Hij woont en werkt in Egmond Binnen en zee en strand hebben dan ook duidelijk invloed op zijn werk wat onder meer resulteert in series met titels als 'land en water' en 'zeelicht'. Ger volgde zijn opleiding aan de Rijksacademie te Amsterdam. Na zijn afstuderen verwierf hij tal van opdrachten voor beeldende kunst in de openbare ruimte. In binnen- buitenland exposeerde hij zijn schilderijen en tekeningen zowel bij solo - als groepstentoonstellingen. Hij was docent aan de Rietveldacademie en aan de Technische Universiteit Delft. Voorts was hij een aantal jaren adviseur beeldende kunst van de Rijksbouwmeester.

Al tijdens haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie gebruikte Anne Rose Regenboog (1958) mathematische figuren als uitgangspunt voor haar werk. Vierkant, driehoek, cirkel en kubus worden gecombineerd in sieraden die vaak onvoorspelbaar en beweeglijk zijn. Niet minder belangrijk voor haar is het materiaal dat haar uitdaagt om de grenzen van de mogelijkheden ervan te onderzoeken. In de afwerking van de sieraden zien we minuscule schuurpatronen, hamerslag en patina's. Behalve om te dragen nodigen de sieraden ook uit om als kleine objecten neergezet en bewonderd te worden.

Tonneke Sengers (1959) maakt wandobjecten van opengewerkt aluminium. In de tentoonstelling zien we dat het alles met architectuur te maken heeft. Ze studeerde monumentale vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie (waar ze les kreeg van Ger Dekker) en daar staat de samenhang tussen beeldende kunst en architectuur centraal. Tonneke werkt met minimale middelen: lijnen, rasters en geometrische vormen. Daarmee maakt ze ruimtelijke effecten. Haar inspiratie vindt ze daar waar opvallende contrasten tussen open en gesloten te zien zijn: van vensterenveloppen en gaatjes in multobladen tot gebouwen die ze met de trein of de auto passeert. Aanvankelijk bleven de werken binnen het vierkant, maar in het recente werk heeft ze het vierkant verlaten en gaat de buitenvorm van het wandobject een steeds grotere rol innemen.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl