Persbericht

Beschrijving van wandelproject 'Hoeverture Egmond'

Hoeverture Egmond

Kunstenares Elly Baltus heeft in samenwerking met Galerie de Kapberg een bijzonder project bedacht en uitgevoerd. Een wandeling door de historische dorpskern van Egmond aan den Hoef met een smart-phone als gids. Via de App-Store of Google-Play kun je de gratis app 'hoeverture egmond' downloaden. Vanwege de grootte van de app is het verstandig om dit vooraf thuis, met een vaste internetverbinding te doen.

De wandeling start bij Galerie de Kapberg. Op het beeldscherm zie je waar je je bevindt en hoe de route verloopt. Tijdens de wandeling, van locatie naar locatie, luister je naar fragmenten uit de ouverture Egmond (Ludwig van Beethoven), door Bel van der Linden (musicus) bewerkt tot hedendaagse versies. Op het beeldscherm zie je schilderijen en tekeningen passend bij de verschillende locaties op de route. Huidige bewoners van het historische centrum vertellen hun persoonlijke verhalen over de historische panden. Dit werpt een nieuw licht op de SlotruÏne, de Slotkapel, hoeve Overslot, zeventiende-eeuwse huizen (waaronder Galerie de Kapberg) en een voormalig pension.

Naast het gebruik van genoemde digitale middelen wordt de wandelaar ook ambachtelijk aan het werk gezet. Elly Baltus heeft bronzen plaatjes met diverse historische afbeeldingen in reliëf aan zes gevels bevestigd (zie kaartje). Door te frotteren (leg het papier op het bronzen reliëf en wrijf er met krijtje over) maak je de voorstelling op het papier zichtbaar. Materiaal om te frotteren ligt in de galerie en bij hotel Zuiderduin.

De wandeling duurt in het totaal 90 minuten (excl. het frotteren). Uiteraard kun je de wandeling ook in gedeeltes maken. Of alleen de frottages uitvoeren. Mensen die niet van wandelen houden, kunnen de historische route thuis vanuit hun gemakkelijke stoel bekijken.

Dit project kon worden gerealiseerd met financiële steun van diverse instanties. Onze dank daarvoor gaat uit naar: Gemeente Bergen, Hotel Zuiderduin, Rabo Coöperatiefonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gravin van Bijlandt Stichting en Bouwbedrijf Tervoort.

Hoeverture Egmond

¤) Frottage (Frans voor 'wrijven', afgeleid van het werkwoord frotter). Leg een plat voorwerp, het liefst met reliëf (bijvoorbeeld een munt), onder een vel papier. Door wrijven met zacht poltood of krijt op het papier wordt de voorstelling zichtbaar.

.
.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl