Persbericht

Expositie: 22 augustus t/m 28 september 2014


Klik op de foto's voor een groter beeld

Siet Zuyderland
schilderijen
Nicole Verhalle
schilderijen

Veel kleur in De Kapberg

Galerie De Kapberg laat het werk zien van Siet Zuyderland en Nicole Verhalle. Je kunt goed zien dat ze veel samenwerken. Het is een tentoonstelling met prachtige kleuren en je kunt er bij wegdromen. Het is een ontmoeting met twee aan dichters verwante zielen.

Siet Zuyderland (1942) heeft in ons land veel bewonderaars. Met de schrijver Bernlef maakte Siet een aantal publicaties bij de Hoppertentoonstelling in het Stedelijk van Amsterdam in 1981. Siet zei: "Een goed schilderij, daar kan je in". Bernlef begreep dat direct. Hij zei: "Het is een soort ontmoeting, een intimiteit tussen jou en het schilderij, een verstandhouding en niet alleen maar een kwestie van kijken". Ze bleven elkaar bewonderen. Siet kreeg zijn opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam, de latere Rietveldacademie. Hij was docent aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Siet Zuyderland is in de jaren zeventig bekend geworden door zijn tentoonstellingen, o.a. in het Stedelijk Museum in Amsterdam, van de gevangenisschilderijen (1974) en zijn schilderijen van metrostations (1978). Met de jaren neemt de abstractie in het werk toe. De verbeelding wordt ingetogener en intiemer (de gelaagde Kamers en Alphabetstad in de jaren negentig). We zien in De Kapberg zijn laatste werk: olieverfschilderijen en aquarellen.

Siet Zuyderland koos Nicole Verhalle (1967) uit als mede-exposant. Ze delen hun belangstelling voor verbeelding, ruimte, architectuur, landschap en gevoel. Ze beelden dat weer heel anders uit in hun werk. Nicole werkt met olieverf en aquarelverf en als ze met eitempera en pigmenten werkt weet ze wondermooie kleuren neer te zetten. Ze laat zich door poëzie inspireren. Heel bijzonder is het feit dat zij dit jaar exposeerde in Florence in café Giubbe Rosse. Hier kwamen de bekendste Italiaanse futuristische kunstenaars praten over cultuur en politiek. Ze zegt zelf over haar werk: "Op een onderzoekende manier wil ik schoonheid en ruimte realiseren op een doek of papier. Met die schoonheid de zinnen prikkelen, een mysterie oproepen en aan onze menselijke emoties appelleren. De inhoud van een schilderij zou moeten gaan over het leven, de dromen, de angsten, het onbekende, de verwondering en het verlangen". Nicole is opgeleid aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl