Persbericht

Expositie: 3 oktober t/m 9 november 2014


Klik op de foto's voor een groter beeld

Jan Hendriks
reliëfs
Anna Metz
grafiek
Jan Roos
schilderijen
Nynke Schepers
beelden en penningen

Veel afwisseling in De Kapberg

Galerie de Kapberg heeft in de komende weken een heel spannende expositie. Niet alleen zijn er verschillende vormen van kunst te zien, maar de manier van werken loopt ook zeer uiteen. Strak werk van Jan Hendriks, vlotte penseelstreken van Jan Roos, klassieke beelden van Nynke Schepers en spontaan grafisch werk van Anna Metz.

Jan Roos (1952) werkt vanuit Harlingen en kijkt vooral naar de haven en de Waddenzee. Hij heeft al vele jaren de Harlinger haven als inspiratiebron. Zijn onderwerpen vindt hij op de grens tussen de stad en de zee, de oude scheepswerven, de steigers en de pieren in de haven. Die schildert hij ter plekke. Zijn werk is opgenomen in de museale collecties van het Fries Museum en Museum Belvédère.

Anna Metz (1939) maakt etsen van dingen die ze ziet en mooi vindt. Zien en mooi vinden gaat vanzelf, het etsen gaat langzaam en onorthodox. Soms laat ze de plaat zolang doorbijten in het zuur dat er gaten in het koper ontstaan. Zij combineert hoogdruk en diepdruk en gebruikt vaak verschillende soorten papier om op af te drukken. Toch ontstaat telkens een solide, leesbare prent die van grote beheersing getuigt.

Jan Hendriks (1946) laat ons zijn reliëfs zien. Hij volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en deed vervolgens de lerarenopleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. Aanvankelijk maakte Jan Hendriks blinddrukken waaruit de zelfstandige monochrome reliefs ontstonden. Hij werkt met eenvoudige vormen en materialen in ritmische composities. Eenvoudig betekent: een rechte lijn, eenvoudiger dan een vlak; een vierkant, eenvoudiger dan een rechthoek. Hij werkt in een minimale beeldtaal: een herhaling van hetzelfde element of groep elementen, soms met kleine verschuivingen of verdraaiingen.

Nynke Schepers (1935) is beeldhouwer. Beeldhouwen is benieuwd zijn naar de klank en vorm van de materie. Het is schaven en werken tot alles samenvalt en in harmonie is. Net als bij poëzie. Na de verhuizing naar een huis in de duinen is ze zich meer gaan toeleggen op portretten, penningen en reliëfbladen in steen. Ze studeerde een jaar in Genève aan de Académie des Beaux Arts en vervolgens aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. In 1961 verwierf zij de Prix de Rome (zilveren erepenning). Ze was verbonden als docent aan de Rijksacademie.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl