Persbericht

Expositie: 14 november t/m 14 december 2014


Klik op de foto's voor een groter beeld

geen foto
beschikbaar
Cees Broersen
schilderijen
Judith Broersen
sieraden
Dien Jorien Geertsma
keramiek

Kleur in donkere dagen

Mooie schilderijen aan de muren en keramiek overal in de ruimte en in de vitrines. De Kapberg sluit het seizoen af met prachtig werk. Centraal in Galerie De Kapberg is het werk van Cees Broersen (1939). Hij is al vanaf het begin, dus meer dan veertig jaar geleden, actief bij de galerie en u ziet dat hij inmiddels 75 jaar is geworden. Daarom mag hij van ons in het middelpunt staan. Zijn werk is deels ontstaan en plein air, deels in het atelier. Zijn onderwerpen zijn landschap, strand en de plaatsen waar hij geweest is en die op de een of andere manier indruk op hem gemaakt hebben. Egmond is beslist aanwezig. Er is ook een aantal kleine portretjes van 'tronies' op de tentoonstelling te zien naar aanleiding van 'Alkmaar Kaeskoppenstad'. Zijn technieken zijn olieverf, acryl, aquarel en tekenen.

Dien Jorien Geertsma (1950) laat haar keramiek zien. Beweging, grafische elementen, transparantie - en een vleugje humor zijn kenmerkend voor de keramische objecten van haar. Zij werkt met verschillende thema's, en altijd gaat het om unica. De ruimtelijke 'Stillevens' nemen een loopje met de werkelijkheid. De vormen zijn afgeleid van alledaagse gebruiksvoorwerpen, maar ze zijn geen van alle functioneel. Vaak is de vorm plat gemaakt of vereenvoudigd tot een contour, waardoor het werk een bijna grafisch karakter krijgt. Door een geblokte doek, wat fruit, een kan of fles met elkaar te combineren ontstaat er interactie, als bij een klein gezelschap dat met elkaar in gesprek is. 'Icons' zijn 3D-wandobjecten met een cartoonachtig karakter, vrolijke persiflages op bekende elementen uit de stripwereld zoals grafische tekens en gestileerde dieren- of mensenkoppen. Door ze in elkaars nabijheid te exposeren lijkt er ook hier als vanzelf een verhaal, een samenhang te ontstaan.

Judith Broersen maakt sieraden. Als mensen een sieraad om doen voelen ze zich anders. Ze zetten eigenlijk een soort masker op. Ze maken zich mooier of creëren een status. Ze beschouwt haar sieraden als wezens. Die roepen herinneringen op aan oertijden. In wat we zien is haar werk als poppenspeler duidelijk en ze zegt zelf: "Ik zie geen pop van stof maar een wezen dat tot leven gewekt wil worden". Het materiaal is wol, zijdedraad, zilverdraad, kraal en knoop.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl