Persbericht

.

Extra expositie: 23 januari t/m 22 februari 2015


Klik op de foto's voor een groter beeld

Erik Baart
schilderijen
Ab Baart
foto's
Henk van Dijl
schilderijen

Galerie De Kapberg start het seizoen met Egmonders

De Kapberg is een galerie waar kunst te zien is uit heel Nederland. Het programma voor dit jaar belooft weer veel kijkplezier: acht exposities met heel verschillend werk. Het seizoen van de galerie begint vaak met werk van kunstenaars dichtbij, uit Egmond. We zien werk van Ab en Erik Baart en van de in 2012 overleden Henk van Dijl. We snappen allemaal dat de familie van Henk trots op hem is en aan ons graag zijn werk wil laten zien.

Henk van Dijl (1925-2012) werd tekenleraar en in zijn opleiding leerde hij uit zijn ogen te kijken. In de eerste helft van zijn loopbaan gaf hij les aan middelbare scholen. Daarna volgden vele jaren aan de HTS Bouwkunde in Utrecht, waar hij les gaf in schetsen, documenteren en perspectief: het natuurgetrouw en controleerbaar weergeven van de bestaande werkelijkheid. Dit alles heeft hij omstreeks 1990 los gelaten onder het motto: "Ik ga voor mezelf beginnen". Dat was: eerlijk bezig zijn met picturale middelen. Kleuren, vormen, lijnen, contrasten, ritme, corrigeren, weghalen, toevoegen. Hij noemde zijn werk Vandylism. Graag beweerde hij dat zijn werken geheel van binnenuit tot stand kwamen. Eén invloed van buitenaf ontkende hij echter niet: het dagelijkse contact met het landschap en het prachtige licht van Noord-Holland. Henk liet zijn werk een aantal keren al in De Kapberg zien.

Erik Baart (1955) is ook aanwezig met schilderijen. Ook hij exposeerde eerder in de Kapberg. Erik is lid van het Egmondse collectief HALLEM. Sinds 2013 is er een samenwerkingsverband met fotograaf Ab Baart. Het Hollandse landschap vormt een voortdurende inspiratiebron voor Erik, waarbij het huidige figuratieve werk soms raakt aan de abstractie. Hij is een typische atelierschilder die het liefst op groot formaat werkt om de landschappen beter tot hun recht te laten komen. Hier komen we Egmond tegen. Hij ontwikkelde in de loop der jaren een eigen stijl vanuit het werken met paletmes, kwast en acrylverf.

Ab Baart (1955) is beroepsfotograaf en heeft een fotostudio in Egmond aan den Hoef. Hij heeft opdrachten uit het bedrijfsleven en geeft cursussen. Het 'vrije' werk staat bij hem hoog in het vaandel. Hierbij geniet de zogenaamde geënsceneerde fotografie zijn voorkeur, bij voorkeur op verschillende locaties. De mens speelt in zijn werk een belangrijke rol en dat komt tot zijn recht in de reportagefoto's uit bijvoorbeeld India of Egypte. We zien bij Ab veel portretfotografie. De werkplaats van de fotograaf is tegenwoordig niet meer de donkere kamer. Dit is het digitale tijdperk geworden. Alles wordt uitgewerkt in zijn studio op een Mac en geprint op Dibond als drager van de afbeelding. Bekend is ook zijn boek 'Kleurrijke Egmonders'.

De officiële opening is op zondag 25 januari om 15.00 uur.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl