Persbericht

Expositie: 10 april t/m 17 mei 2015


Klik op de foto's voor een groter beeld

Leo Divendal
foto's
Sannah de Zwart
foto's
Awoiska van der Molen
foto's
Maarten van Schaik
foto's
Jan Voster
foto's
Emilie Hudig
foto's

Fototentoonstelling in De Kapberg

U verwacht in de galerie misschien slechts schilderijen, tekeningen, grafiek en keramiek. Maar let op: hier komt een thematentoonstelling en in de komende periode staan foto's centraal. Maar liefst zes fotografen laten hun mooiste werk zien in De Kapberg. Er zijn voornamelijk foto's van landschappen aan de wand. Als je tegenover dit werk staat is weer duidelijk hoe verschillend de fotografen daar naar kijken en dat je de werkelijkheid steeds anders kunt zien.

Leo Divendal (1947) confronteert ons met details van deze werkelijkheid. Voor hem is dat hier de aarde van Vlaanderen in de Eerste Wereldoorlog: Flanders Fields. Hij liet zich inspireren door een gedicht uit 1915 van John McCrae en de daarop geschreven compositie van Cees Thissen. Leo dwingt ons om intenser te kijken en ons te verplaatsen in de geschiedenis van dit stuk aarde. Zijn fotowerk is doordacht, verstild en tijdloos. Leo is tot drie jaar geleden docent fotografie en ontwerpen geweest aan de Rietveld Academie. Hij is behalve fotograaf ook schrijver en regisseur.

Emilie Hudig (1973) verdiept ze zich al twintig jaar in de taal van het beeld. Eerst tijdens haar studie visuele antropologie, daarna als beroepsfotograaf. Afhankelijk van het verhaal dat ze vertelt is haar werk soms rauw en confronterend en dan weer schilderachtig en associatief. Thema's in haar werk zijn kwetsbaarheid, vergankelijkheid, controle en het toeval. Ze won de Zilveren Camera fotoverhaal van het jaar 2009.

Awoiska van der Molen (1972) volgde de opleidingen bij de Minerva Academie in Groningen en Sint Joost in Breda. We zien van haar werk in zwart-wit. Ze fotografeert landschappen ver weg van het rumoer van de 'buitenwereld' want ze wil zich mentaal afzonderen. Ze zoekt de geografische isolatie en onaangetaste natuur van een gebied. Dat gebeurt bijvoorbeeld op een eiland. Ze werd genomineerd als het meest veelbelovend fotografisch talent van 2015.

Maarten van Schaik (1973) kreeg zijn opleiding aan de Rietveld Academie. Hij voelt in zijn werk eerder verwantschap met schilderkunst en muziek dan dat hij puur registrerend te werk gaat. Zijn foto's hebben vaak een mystiek karakter door het bijzondere gebruik van bestaand licht. Hier ontstaat er een nieuwe realiteit naast de bestaande werkelijkheid door zijn authentieke manier van kijken.

Jan Voster (1949) laat zich inspireren door de aanwezigheid van mensen in het landschap en als die mensen er niet meer zijn is de geschiedenis aan het landschap af te lezen. Hij zoekt het op door veel te reizen, zich in de filosofie te verdiepen, films en kunst te zien en reisverhalen te lezen om zo dicht bij de mensen te komen. Hij volgde zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie. Jan is tevens singer-songwriter.

Ook Sannah de Zwart (1969) studeerde fotografie aan de Rietveld Academie. Het grensvlak tussen natuur, wetenschap en kunst heeft haar grote fascinatie. In de wolken kan ieder zijn eigen projectie zien. De wolken boven de horizon worden objecten als levende wezens. Ze zijn daar een moment en keren dan nooit meer hetzelfde terug. Vervlogen landschappen.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 12 april om 15.00 uur en wordt verricht door Jan Voster met eigen songs en Leo Divendal met eigen poëzie, geïnspireerd op het landschap.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl