Klik op de foto's voor een groter beeld
Lisanne Sloots tekeningen |
Daphne Brasser viltpanelen |
Thijn Westermann sieraden |
Suus Kooijman schilderijen |
Hoe maak je een schilderij? Knijp verf uit de tube op het palet en ga je gang. De kunstenaars die nu hun werk laten zien in De Kapberg doen het toch anders. Ze laten zich inspireren door de geschiedenis, maken gebruik van oude grondstoffen en doen iets aan recycling.
Daphne Brasser (1987) studeerde Architectonische Vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werd Interieurarchitect. Ze ontwerpt interieurproducten van textiel en geeft workshops. We zien van haar panelen met vilt in de galerie en een akoestische zuil 'Waterrimpels' van vilt. Deze is geïnspireerd op een bezoek aan Yellowstone National Park in 2014. Het werk van Daphne Brasser brengt een 'verzachting' in de vaak 'harde' architectuur waarin veel materialen zoals glas, steen en beton worden gebruikt. Ze maakt functionele kunst, want behalve dat het mooi is om naar te kijken verbetert het ook de akoestiek in de ruimte.
Suus Kooijman (1960) was student aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ook bij haar zien we een bijzonder gebruik van de beeldende middelen. Ze werkt bijvoorbeeld veel met bijenwas. De mystieke diepte van de werkelijkheid fascineert haar. We zien haar schilderijen van landschappen. Een landschap dat zich aan ons voordoet draagt vaak onbekende betekenissen. Die betekenissen probeert ze te ontdekken en te onderzoeken en laat daar ook ruimte voor de ander. Wat zich uiteindelijk in de onderste laag van deze beelden afspeelt weet Suus alleen zelf.
Lisanne Sloots (1990) studeerde aan de hogeschool van Amsterdam. Ze verdiepte zich naast de vakken van de opleiding in de archeologie, als verleden landschap. Dat bracht haar op het idee om met wat ze ter plekke vond kunst te maken: het verbrande hout van een vroegere smederij werd op papier als houtskool gebruikt om het oude landschap weer tot leven te brengen. Ook de manier van vroeger om verf te maken past ze weer toe. Zo verbindt ze verleden en heden met elkaar. De landschappen die ze tekent roepen herinneringen op. In de Kapberg is een serie houtskooltekeningen te zien op handgeschept papier, waarin het 'verdronken woud' (Flevopolder) de hoofdrol speelt.
Thijn Westermann (1964) laat ons haar sieraden zien. Gevoelsmatig neigt ze naar een organische vormgeving en naar een niet gangbaar perfecte afwerking. Voor het ontwerpen van haar sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen vindt ze de inspiratie door te kijken naar historische vormgeving en ambachtelijk werk. Daarnaast zijn het de structuren uit de natuur die haar ideeën geven. Recycling is voor haar ook een aspect van die liefde voor de natuur. Ze hergebruikt gevonden onderdelen van apparaten, objecten en oude sieraden en ook zaden, takjes, stenen en schelpen. Ze studeerde, naast haar werk als lerares handvaardigheid aan de vrije school, architectonische vormgeving aan de Rietveldacademie.
Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl