Persbericht

Expositie: 13 november t/m 13 december 2015


Klik op de foto's voor een groter beeld

Olivia Ettema
tekeningen, grafiek
Daphne Louter
schilderijen
Marieke de Vree
objecten van leer
Philip Hopman
wandobjecten
Lia Ruizeveld de Winter
objecten

Dieren spelen de hoofdrol in De Kapberg

Aan het einde van het jaar doet De Kapberg er traditiegetrouw nog een schepje bovenop. Er zijn maar liefst vijf exposanten met hun werk aanwezig. We zien heel verschillende werkwijzen en humor is er beslist. Afbeeldingen van dieren zijn in deze tentoonstelling ruimschoots aanwezig. De prijzen vallen reuze mee.

Lia Ruizeveld de Winter (1943) is een veelzijdig kunstenares. Ze maakte keramische plastieken tot 2010. Sinds 2006 heeft ook leer haar aandacht. We zien in de Galerie van haar tassen en sieraden. De keuze in leersoorten is groot, onder meer struisvogelleer en schapenleer. Lia is van oorsprong docente psychologie en pedagogie. Ze heeft ook een akte behaald in handvaardigheid en heeft hierin ook lesgegeven. Zowel in de keramische vormen, als in de tassen en ook in de sieraden, zie je dat er vanuit een strakke vormgeving organische vormen en groeisels ontstaan.

Olivia Ettema (1962) studeerde Grafisch Ontwerpen aan de Rietveld Academie en ontwikkelde zich daarna tot illustrator. Velen kennen haar werk uit de NRC. We zien van haar in de Galerie grote lino/sjabloondrukken van illustraties die ze maakte bij ultrakorte moderne zedenschetsen van Franca Treur. Deze verschijnen binnenkort mét de illustraties als boek onder de naam X&Y. Op de grafiekzolder zijn geïllustreerde letters van het alfabet te zien, die als beginkapitaal werden gebruikt bij de door Ewoud Sanders geschreven NRC rubriek 'Woordhoek'. Er wordt gewerkt aan een mooie uitgave van deze letters in een ABC Boek.

Daphne Louter (1975) studeerde aan de Koninklijke Academie in Den Haag (grafiek) en het Edinburgh College of Art (illustratie). In Schotland bleef ze nog jaren wonen. Daar gaf ze lessen het Edinburgh College of Art en gaf overal workshops. Ze schilderde, illustreerde, ontwierp en richtte zelfs etalages in. Ze kwam in 2009 weer terug in Nederland, trouwde en kreeg een tweeling. Alles wat ze mooi vindt in de kunst komt in haar werk terug. Je ziet veel dieren in haar schilderijen soms in heel absurde situaties. Dat maakt ons nieuwsgierig.

Wie de tassen van Marieke de Vree (1968) ziet is al meteen verkocht. Ze vertelt ons in haar werk een verhaal vol humor. Hoe ze het materiaal toepast is altijd haar belangrijkste drijfveer. Ze maakt de tassen van afgedankt leer, bontgiften en verjaarde dierenhuiden. Ze volgde de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en de docentenopleiding Ruimtelijke Vormgeving. In Boxtel deed ze bij Sint Lucas de vakopleiding Leerbewerking/Tassen. Naast tassenkunstenares is ze docent handvaardigheid op het Bonhoeffer College in Castricum. Haar leerlingen laat ze regelmatig zien waar ze mee bezig is. Ze is genomineerd voor de Hester van Eeghen prijs.

Philip Hopman (1961) is geboren in Egmond. Hij is in Nederland bekend als illustrator. We zien op de tentoonstelling heel bijzondere voertuigen die plat tegen de muur hangen. Racewagens of gewone auto's en er zit altijd een dier aan het stuur. In 1980 ging hij naar de Rietveld Academie, waar hij les kreeg van onder anderen Thé Tjong-Khing. Sindsdien heeft hij meer dan 200 boeken geïllustreerd, voor veel verschillende schrijvers. In 2012 verscheen het eerste boek dat hij zelf schreef: 'Valentijn en zijn viool', gebaseerd op ware feiten. Momenteel werkt hij aan een serie boeken over Boer Boris, met tekst op rijm van Ted van Lieshout.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl