Persbericht

.

Expositie: 26 februari t/m 3 april 2016


Klik op de foto's voor een groter beeld

Jos Kaarsemaker
beelden
Laurien Sneep
aquarellen, litho's
Kees Admiraal
schilderijen, objecten
Ivon Zeeman
sieraden, objecten

Galerie De Kapberg gaat weer van start

Een nieuw en spannend jaarprogramma heeft galerie De Kapberg voor u klaar. Er zijn weer twee perioden met een thema: fotografie en outsider kunst. Twee onderwerpen die de laatste tijd in de belangstelling staan. Op de eerste tentoonstelling zijn weer heel verschillende kunstwerken te zien, gemaakt in verschillende technieken met onverwachte basismaterialen.

Laurien Sneep (1959) gaat u verrassen met litho's, litho-collages en aquarellen. Opvallend in haar grafische werk is het verwerken van getekende vormen in een patroon door herhaling. Ze is sinds acht jaar een trouw en dankbaar gebruiker van het Grafisch Atelier Alkmaar. Ze maakt litho's (steendruk) in kleine oplages en beschouwt grafiek en tekenen als basis en voedingsbodem van haar werk. Op exemplaren die buiten de oplage vallen maar om andere redenen bruikbaar zijn, maakt ze collages die inmiddels een serie met een eigen karakter zijn gaan vormen. Ze volgde op de Rietveld Academie de afdeling grafiek.

Jos Kaarsemaker heeft met MDF kleine bouwsels gemaakt als verpakking. Het zijn vormen in de ruimte, het platte vlak uitgeklapt. Soms is het karton en wat verpakt is is ook bijzonder. Ook toont Jos kleine bronzen beelden waarvan de ruimtelijkheid ontstaat door de vervorming van het platte vlak. In de loop van de jaren is verpakken een regelmatig terugkerend thema in zijn werk. Eenmaal van hun inhoud ontdaan, wacht de verpakking een roemloos einde in de recycling cyclus of de vuilverbranding. Een enkele keer wacht hen een nieuwe taak als beschermer van een dierbaar kleinood of een functioneel tweede leven. Jos laat dat hier zien.

Kees Admiraal (1955) heeft vanuit zijn schilderijen - met als belangrijkste thema schuren - een eigen vorm van werken ontwikkeld. In deze vorm gaat het om transparantie en lijnenspel. Op een ondergrond van kunststof, bijvoorbeeld een douchegordijn plakt hij een netwerk van tape en beschildert het met acrylverf. In kleinere werken gebruikt hij als basis allerlei draadrekjes, onder andere de welbekende tomado-rekjes. In, en tussen de spijlen van de rekjes steekt hij beschilderde vormen en ook hier gaat het om lijnenspel en transparantie. Kees deed de lerarenopleiding aan d'Witte Leli en schilderen en vrije grafiek aan de Rietveld Academie.

Ivon Zeeman (1947) maakt textiele werkvormen, waaronder sieraden. Op het strand vond ze kleine nylondraadjes: afval van trossen en netten. Ze plukte de draadjes uit het zand en bewaarde ze om er met een haaknaald wat moois van te maken. Ivon heeft een technische textielopleiding genoten, dus dat was een uitdaging! Zo begon de ontwikkeling van sieraden en objecten van afvalnylon dus op het strand en de inspiratie komt van de vormen die in de zee en langs de vloedlijn te zien zijn. De verweerde draden geven spannende schakeringen in kleur, veroorzaakt door de inwerking van zout, zon, zand en soms ook olie.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl