Persbericht

Expositie: 8 april t/m 15 mei 2016


Klik op de foto's voor een groter beeld

Taeke de Jong
beelden
Theo de Bruyn
schilderijen
Philip Wiesman
grafiek
Jacobine de Jong
papierobjecten

Voorjaar in Galerie De Kapberg

Veel kleur en aandacht voor de natuur. Dit is het voorjaar. Het werk in Galerie De Kapberg is weer heel spannend. Het is gemaakt van papier, steen en brons. Het is afgedrukt als ets en geschilderd op doek. Grote schilderijen met abstracte vormen, heel herkenbare beelden waar je omheen moet lopen om er van te genieten. Er zijn heel zorgvuldig weergegeven landschappen in ets op de grafiekzolder en kleurige grote schalen van papier. Alles hangt zo aan de wand en is in de ruimte geplaatst dat het goed bij elkaar past.

Van Philip Wiesman (1946) zien we etsen. Wie bekend is met de techniek van het etsen weet dat het een hele klus is: het vraagt om de juiste lijndikte en de juiste zuurtijd. Philip werkt heel precies. Hij maakte de tekeningen op de Utrechtse Heuvelrug, waar hij eerst woonde, en rond zijn huidige woonplaats Schoorl. Hij legt daar de natuur vast. Daarna kwam het op de plaat en werd het afgedrukt. Philip kreeg zijn opleiding bij Artibus in Utrecht.

De beeldhouwer Taeke de Jong (1948) volgde de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam, en maakt zowel portretten, kleinplastiek en penningen als monumentaal werk voor de openbare ruimte. Zijn werk is toegankelijk en in stilistisch opzicht vooral figuratief en enigszins geabstraheerd te noemen. We zien in De Kapberg klein en groot werk van hem. Taeke heeft bij Het Nationaal Ballet veel schetsen gemaakt en we zien hier kleine beeldjes met dans, beweging als thema. Daarnaast zien we huisdieren, maar ook beren horen erbij.

Het werk van Theo de Bruyn (1953) is abstract en direct op het eerste gezicht aangenaam om naar te kijken. Er zit rust en harmonie in zijn schilderijen,- in de kleuren, de composities, de ritmes en samenstellende delen. Als toeschouwer voel je je uitgenodigd, toegelaten op plekken waar alles met alles harmonieert: kleine, geometrische elementen met wolkende achtergronden en monumentale monochrome vlakken. Grote horizontale en verticale gebaren in zwart en wit samen met een veelheid aan ingehouden, maar rijke, volle kleuren, kleine verstoringen. Vriendelijk en speels, maar ook streng, soms zelfs stug.

Van Jacobine de Jong (1956) zien we schalen gemaakt van papier, meelzakken aan de wand bewerkt met roest en een lange rij kleine schaaltjes in alle kleuren van de regenboog. Meer dan 10 jaar is Jacobine gefascineerd door papier in allerlei vorm en toepassingen. Zij werkt met handgeschept papier voor de vazen. Het papier komt van oude enveloppen of kantoormappen. De schalen worden in drie lagen opgebouwd en veelal voegt ze er materiaal aan toe zoals vlas, (geschept uit een paardenstal) of materiaal uit de natuur zoals judaspenning, aspergeafval of bijvoorbeeld olifantenpoep, meegenomen uit Tanzania.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl