Persbericht

Expositie: 20 mei t/m 26 juni 2016


Klik op de foto's voor een groter beeld

Regula Maria Müller
objecten, sieraden
Liesbeth Bijwaard
grafiek, wandbeelden
Hedwig van der Heiden
schilderijen

Galerie De Kapberg, buiten en binnen de moeite waard

Als de zon schijnt en de temperatuur is prettig pakken we al snel de fiets. Egmond is dan vaak het doel. Heeft u de Kapberg al eens met een bezoek vereerd? Daar zitten vrijwilligers op u te wachten en ze vertellen u graag over het werk dat nu in de galerie te zien is. Iedereen hier is als vrijwilliger actief.

Regula Maria Müller (1961) speelt in De Kapberg een thuiswedstrijd. Ze woont namelijk in Egmond aan den Hoef. Maar ze is intussen wereldberoemd door haar bijzondere werk. We zien in de galerie haar glazen objecten die zijn geïnspireerd op de 'Fraisenkette': kettingen waaraan beschermende amuletten hangen. We zien ook 'Wolkenstudies', dunne stroken gescheurd wit papier, afkomstig van lange rollen Chinees kalligrafiepapier, tot draad gesponnen. Ook toont ze ons foto's, vaak in delen geperforeerd en op elkaar gelegd. Hierover is Japans vliespapier getrokken, daarna geborduurd met glaskralen en zijde. Regula heeft een opleiding in textiel design gevolgd en deed de Gerrit Rietveld Academie. Zij is docent culturele en kunstzinnige vorming. In 2014 won ze de Noord-Hollandse kunstprijs. Ze exposeert in het binnen- en buitenland en haar werk is opgenomen in collecties van verschillende musea.

Na de lerarenopleiding was de Gerrit Rietveldacademie ook de plek waar Liesbeth Bijwaard (1959) haar opleiding ontving. Liesbeth is beeldhouwer. Ze hanteert een uitgebreide vormentaal en richt zij zich nu op de registratie van de natuur. De structuur van takken, de vervlechtingen van boomwortels inspireren haar tot nieuwe monumentale beelden. Liesbeth Bijwaard is een beeldhouwer die de klassieke beeldhouwkunst beheerst.

De schilderijen van Hedwig van der Heiden (1949) zijn meestal non-figuratief. In het non-figuratieve is vrijheid. Werken aan een schilderij waarbij vooraf helemaal niet vaststaat wat het gaat worden spreekt haar aan. Het onverwachte, niet-geplande is voor haar aantrekkelijk. Lijnen, vormen en kleuren zodanig plaatsen dat er een nieuw, onverwacht samenspel ontstaat op het doek. De lijnen zijn het avontuurlijkst als ze spontaan worden geschilderd. De vlakken worden weloverwogen geplaatst. En er worden vlakjes toegevoegd om het schilderij meer spanning te geven. Dit is haar manier van werken. Een groot avontuur. In De Kapberg zien we ook het door haar geschilderde portret van Elly de Waard. Hedwig heeft veel geëxposeerd met portretten, maar nu zien we vooral ander werk van haar. Haar opleiding: de Gerrit Rietveld Academie, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Escuela Nacional de Artes Plasticas in Mexico.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl