Persbericht

Expositie: 1 juli t/m 14 augustus 2016


Klik op de foto's voor een groter beeld

Marjan de Glopper
werken op papier
Theo Ponsioen
beelden

Galerie De Kapberg in de zomermaanden

We willen als galerie soms kunstenaars eer bewijzen. Het is heel bijzonder dat kunstenaars gewoon doorgaan waar anderen met werken stoppen. Deze kunstenaars genieten van hun werkzaamheden, maken nog steeds ontwikkelingen door. We zijn er trots op dit aan u te kunnen laten zien.

Marjan de Glopper (1936) schildert in een zeer eigen en herkenbare stijl haar stillevens, portretten en landschappen. De landschappen zijn veelal ontstaan in de omgeving van Egmond en tonen een oer-Noordhollands beeld. Een enkele stolp in een weidse omgeving, wat koeien in het veld, brede soms loodkleurige luchten boven het land. De objecten in haar stillevens zijn zorgvuldig gearrangeerd tot een samenhangende compositie maar lijken als bij toeval bij elkaar op het doek te zijn beland. In een losse en schetsmatige schilderstijl en een knappe weergave van materialen toont Marjan de Glopper de schoonheid van het onaanzienlijke. Marjan volgde de opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de Rijksacademie in Amsterdam en studeerde in Antwerpen en Parijs.

De beeldhouwer Theo Ponsioen (1938) werkt in de klassieke traditie. Uitgangspunt vormt de menselijke figuur, die getoond wordt in een 'opwaartse vlucht' of in een zweefstand. De beweging van de figuren lijkt gestold op het moment dat de gebonden positie kan worden verlaten. Zijn beelden stellen gevleugelden voor, ook als de vleugels of zelfs de ledematen ontbreken. Engelen zweven niet ver van hun voetstuk. Gestalten richten zich op in de ruimte of leggen zich neer bij hun horizontaliteit. Daarbij blijft de sereniteit, die deze beelden kenmerkt, gehandhaafd. Theo leerde het vak aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort en werkte bij de beeldhouwer Karel Gomes. Hij was jarenlang docent bij het HBO.

Erna van Mondfrans (1931) is op de tentoonstelling vertegenwoordigd met één schilderij, 'insectenkastjes' en boekjes. Erna heeft in de loop van haar leven een heel oeuvre opgebouwd van grafiek, schilderijen en boekjes. Ze volgde een opleiding in grafische vakken aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de voorloper van de Rietveld Academie. Na een studie kunstgeschiedenis belandde zij in het mooie oude vissersdorp Kolhorn. Ze werkt regelmatig in het Grafisch Atelier Alkmaar, waar ze onlangs nog een tentoonstelling had.

In de galerie is tot en met 14 augustus ook keramiek te zien en te koop van Sylvia Woudt.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl