Persbericht

Expositie: 19 augustus t/m 25 september 2016


Klik op de foto's voor een groter beeld

Theresa Ferket
tekeningen, schilderijen, aquarellen
Nesrin During
keramiek
Erik Beets
schilderijen
Angeline Lips
tekeningen, grafiek
Sylvia Blickman
sieraden

Welkom bij Galerie De Kapberg

De Kapberg laat u in de komende weken genieten van het werk van maar liefst vijf kunstenaars. Er zijn veel verschillende stijlen en technieken te bewonderen.

Eric Beets (1950) is als schilder bekend geworden als abstract impressionist. Hij is een Noord-Hollandse schilder, die stevig met zijn beide benen in de klei verankerd staat en zijn liefde voor het landschap wil delen met zijn medemens. In de zeventiger jaren heeft hij kunstgeschiedenis gestudeerd in Parijs en werd recensent. In 1983 begon hij serieus te schilderen en werd hij beeldend kunstenaar. Zijn leidraad is het grote avontuur de natuur als bron te gebruiken, eigenlijk al schilderend als de natuur te zijn. De schilderijen van Beets zijn intens en weten zowel het abstract expressionisme, als de oude Hollandse landschapstraditie nieuw leven in te blazen. Zijn laatste werk is open en licht en zou als thema 'water' kunnen hebben.

Sylvia Blickman (1949) maakt sieraden en kleine objecten van aluminium, dat ze door middel van een elektrolitisch proces anodiseert en kleurt. Zij behandelt het materiaal op een bijzondere eigen wijze. Met haar sieraden - die zij beschouwt als kleine kunst-voorwerpen om te dragen - wil zij die aandacht voor het kwetsbare, voor het detail overbrengen. Het gaat haar om geluk te ervaren in kleine en onverwachte dingen, door te bewonderen, te beschermen, te koesteren, te vereeuwigen en uit te dragen. Ze volgde de Vakschool Schoonhoven, opleiding goud- en zilversmeden en de Gerrit Rietveldacademie. Haar inspiratie haalt ze veelal uit de natuur tijdens haar wandelingen langs het strand en verre reizen.

Nesrin During (1947) is keramiste en schrijft ook artikelen in keramiektijdschriften. Ze werd geboren in Turkije en studeerde literatuur aan de Bosphorus University in Istanbul. Ze exposeert zowel in Europa als in Amerika, in galeries en musea. In De Kapberg is veel nieuw werk van haar te zien. Ze maakt een grote verscheidenheid aan werk, van verfijnd gebruikskeramiek tot schalen met robuuste vormen met binnenin een teer hart van glazuur of juist het tegenovergestelde: teer porselein verwerkt tot stoer object. Meest recent zijn vormen met de ongenaakbare schoonheid van een ruige rots.

Theresa Ferket (1944) heeft haar opleiding gevolgd aan de Rietveld Academie te Amsterdam en de Koninklijke Academie voor kunst en vormgeving te Den Bosch. Ze streeft naar 'het maken van evenwichtige, zuivere, heldere werken'. In haar tekeningen uit zich dat in beheerste 'beelden' met een sterke emotionele geladenheid. In de schilderijen geeft zij haar ideeën weer over het menselijk handelen en hoe zij de posities van mens en wereld ziet in de huidige tijd. Voor Ferket is schilderen en tekenen de ultieme manier om hetgeen zij waarneemt en de emoties die dat oproept te verwerken.

Van beeldend kunstenares Angeline Lips (1951) zien we tekeningen en grafiek. Ze liet zich vaak bij haar grafisch werk inspireren door de poëzie. Er is dus ook veel te lezen. Het gaat om het werk van Jan Arends, Herman de Coninck en Federico Garcia Lorca. Nu heeft ze een cassette gemaakt met gedichten van Kira Wuck, de dichteres die in 2012 debuteerde met haar bundel 'Finse meisjes'. Het is bijzonder om te zien hoe haar tekeningen en de zeefdrukken goed passen bij de teksten van de gedichten. Toen zij aan een beeldend project in een psychiatrische kliniek werkte ontstond het plan voor haar tekeningen bij het werk van Jan Arends. Angeline kreeg haar opleiding in de academie ArteZ in Arnhem.

Los van deze tentoonstelling zijn in De Kapberg tot 6 november ook de beschilderde bladeren te zien van Eugenie Herlaar, een bekende persoonlijkheid van de televisie.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl