Persbericht

Expositie: 30 september t/m 6 november 2016


Klik op de foto's voor een groter beeld

Eva Ulm
foto's
Theo Steemers
foto's
Wilco Dragt
foto's

Waterlandschappen: expositie met foto's en ruimtelijkwerk in De Kapberg

Professionele fotografen hebben waterlandschappen gefotografeerd in uiteenlopende delen van de wereld. Het ruimtelijk werk van Rebecca Janssen, Noam Ben Jacov en Rob Schreefel sluit hier op aan.

Wilco Dragt (1960) is freelance fotograaf. Hij geeft een bijzondere kijk op het thema water: minimalistische sneeuwlandschappen in Japan. In februari van dit jaar liet hij zich op het Japanse eiland Hokkaido inspireren tot het maken van een serie minimalistische zwart-wit foto's van het besneeuwde landschap. Dit noordelijke eiland is ongeveer 5 maanden per jaar bedekt met een dikke laag sneeuw. Met name waar het landschap veel leegte kent, ontstaat een haast natuurlijke abstractie met een spel van vormen en lijnen.

Theo Steemers toont een serie over Lake Natron in Tanzania. Dankzij de continue toevoer van extreme chemische stoffen kleurt het meer rood op en is er geen normaal leven mogelijk. Steemers is van oorsprong architect en stedenbouwkundige. Ruim tien jaar geleden is hij begonnen met opbouw van een fotografiepraktijk. Hij zoekt een nieuw handschrift in de architectuur- en landschapsfotografie. Deze is hier niet traditiegetrouw dienend aan het onderwerp, maar maakt gebruik van het object ten behoeve van het fotobeeld. Het gaat om de expressie van licht, lijnen, vormen en patronen.

Voor deze tentoonstelling maakte Eva Ulm (1966) een serie over de lagune in Camperduin door de seizoenen heen. Haar verbazing zat 'm vooral in de totale metamorfose van dit stuk gebied, dat zij goed uit haar jeugd kende. En het riep vragen op, die nader onderzocht dienden te worden en resulteerden in deze serie foto's. Eva studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Vanaf 1995 is zij freelance fotograaf. Naast haar werk in opdracht voor diverse tijdschriften, bedrijven en reclamebureaus maakt zij autonoom werk, waarmee zij exposeert.

Rob Schreefel (1953) is beeldhouwer van beroep en heeft meerdere grote werken op zijn naam staan. Hij maakte voor Koningin Beatrix een beeld voor de tuin van paleis Huis ten Bosch. Rob is verliefd op de steen. Hij kiest voor zijn kleinere beelden marmer of diabaas, Fins, Noors of Zweeds graniet, en het liefst zwart graniet uit Zweden. Hij wil zich lichamelijk moe maken op de steen en heeft geen pneumatisch gereedschap, maar hakt met moker en beitel. Rob kreeg zijn opleiding: aan de Gerrit Rietveld Academie.

Rebecca Jansen (1981) rondde in 2005 cum laude haar opleiding driedimensionaal af aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amsterdam. Tijdens haar studie raakte zij vertrouwd met het werken in klei, steen en hout. Inmiddels heeft zij zich in haar beeldende werk volledig toegelegd op hout. Aan ieder beeld gaan meerdere schetsen vooraf en soms, voor de juiste verhouding, een beeld in klei. Letterlijk laten de beelden van Rebecca Jansen zich qua thema omschrijven als menselijke figuren in schijnbaar herkenbare situaties.

In de kapzaal zien we een hoge constructie van hout en transparant papier van Noam Ben Jacov (1952). Omdat het licht van binnenuit door het kleurige papier schijnt heeft het alles met water te maken. Noam is in Israel geboren en is in Canada en aan de Rietveldacademie opgeleid. Hij geeft les in het buitenland.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 190­ 87 751.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl