Persbericht

.

Expositie: 24 februari t/m 2 april 2017


Klik op de foto's voor een groter beeld

Gerda Schimmel
textiel
Jenny Verplanke
beelden, schilderijen
Sietse de Jong
grafiek

Galerie De Kapberg, een nieuw seizoen

Kleur komt van alle kanten wanneer u rondloopt bij de nieuwe tentoonstelling van Galerie De Kapberg. We zien de textielsculpturen van Gerda Schimmel, de bijna abstracte schilderijen van Jenny Verplanke en de met grote aandacht afgedrukte etsen van Sietse de Jong. Hoewel de gebruikte materialen en technieken heel verschillend zijn kun je spreken van een spannende samenhang tussen de kunstwerken.

Beeldend kunstenaar Gerda Schimmel (1953) maakt textiele objecten. Haar vormentaal is zeer eigen, het komt voort uit de gedachte om van een slappe lap, of reep stof een zelfstandig object te maken. Van lange stroken hergebruikt wegwerptextiel (afval uit een offsetdrukkerij) maakt ze cirkels, grote en kleine. Het vouwen, ritme van rijgen en aansnoeren geeft de vorm. Het nieuw leven geven aan gebruikt materiaal en bedenken van constructies zijn pijlers van haar werk. Haar objecten lijken vrij abstract, maar zijn een reflectie van wat haar bezig houdt. De oude drukinkt is gewist, een nieuwe drukgang wordt gestart, wissen en herschrijven, vanuit verschillende perspectieven. Dit als metafoor voor onze samenleving. In het meest recente werk verschijnt dan ook bladgoud.

Jenny Verplanke (1952)schildert en maakt beelden. Je zou het werk lyrisch abstract kunnen noemen. Maar toch zit het vol van bewogenheid en betrokkenheid. Jenny Verplanke volgde in Brugge een opleiding schilderkunst. Net toen ze doorbrak in de kunstwereld, vertrok ze met haar man naar Togo in Afrika. Sinds 2001 is zij terug in België maar keert nog dikwijls terug naar Afrika. In haar werk zie je vooral de aardtinten, een verwijzing naar de basis, de aarde, maar ook naar Afrika. Elk schilderij heeft zijn eigen verhaal en emoties maar dringt die niet op. Niet zozeer de uitbundigheid van kleurrijke feesten, maar meer de kleuren van de verschroeide aarde, de patronen van bezwerende inscripties, het gebaar van rituelen. Van Jenny zien we ook beelden in de tentoonstelling.

Sietse de Jong (1937) koos na de middelbare school niet voor een opleiding in de beeldende vakken. Hij had wel de drang om zich beeldend uit te drukken en volgde verschillende (zomer-)cursussen met inspirerende docenten die schaafden aan zijn vaardigheden en inzichten. Bij de lokale tekenclub werd hij gegrepen door de grafiek en na zijn pensionering sloot hij zich aan bij het grafisch collectief 'De Moet' in Castricum. Met alle faciliteiten en in alle rust kon hij daar zijn vaardigheden ontwikkelen en mooi werk maken voor de etspers. Te zien is de neerslag van reizen naar China, Japan, New York en Egypte in etsen. Daarbij is voornamelijk gebruikt gemaakt van de aquatint-techniek. Soms in kleur, soms zwart-wit.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl