Persbericht

Expositie: 7 april t/m 14 mei 2017


Klik op de foto's voor een groter beeld

Henk Wolvers
keramiek
Hans van Marwijk
schilderijen
Pé Okx
gemengde techniek
Bert Andreae
tekeningen

De Kapberg staat op de kaart

Galerie De Kapberg is voor veel mensen een bekend begrip. Het is natuurlijk bijzonder dat we nu al vijfenveertig jaar hier van de kunst kunnen genieten. We zien veel trouwe bezoekers aan het gebouw aan de Slotweg en ook jonge mensen hebben de weg gevonden. Twee exposanten, Hans van Marwijk en Pé Okx, komen hier uit de buurt. Twee anderen komen van ver: Bert Andreae laat ons spannende tekeningen zien en komt met zijn kunst uit Groningen. De mooie keramiek heeft Henk Wolvers voor u meegenomen uit Den Bosch.

Keramist Henk Wolvers (1953) werkt uitsluitend met het bijzondere materiaal porselein. In het Noord-Brabants museum is permanent een wand te zien met zijn werk. In de expositie zien we ook werk van Henk aan de wand hangen. Hij is een internationaal bekende keramist is die workshops geeft. Henk Wolvers studeerde aan de Akademie voor Beeldende Kunst, AKI, te Enschede en aan de Koninklijke Akademie voor Kunst- en Vormgeving te 's-Hertogenbosch. Door zijn vele reizen en werkperiodes in Japan en China heeft hij veel nieuwe ontdekkingen gedaan.

Het werk van Hans van Marwijk (1947) bestaat uit realistische schilderijen met een hang naar desolate landschappen en dorpsgezichten, een sober kleurpalet met hier en daar een kleuraccent. Zijn liefde voor Frankrijk speelt ook een grote rol in zijn werk. Het werk van de Bergenaar is abstraherend, figuratief, soms realistisch maar ook fantasierijk. Hij werkt uitsluitend met olieverf op groot formaat linnen. Hans schildert meer dan vijftig jaar en kreeg zijn opleiding van Mies Bloch, Nico G. Berkhout en Jaap Sax.

In het werk van beeldend kunstenaar en componist Pé Okx (1951) is de natuur inspiratiebron, decor en podium tegelijk. Zijn werken variëren van driedimensionale objecten en klankcomposities tot film, fotografie en beeldende projecten op locatie. Hij exposeert zowel in binnen- als buitenland en is bekend van o.a. 'Westfriese Omloop', 'Schijnbewegingen' en 'Vlucht'. In 2016 won hij de Rabobank Cultuurprijs. De jury roemde zijn grote bijdrage aan de kunst- en cultuursector in de regio en ver daarbuiten. In De Kapberg zijn Blauwdrukken te zien. Hij experimenteert hiervoor met oude- en digitale fototechnieken. Een spel met chemicaliën, licht en tijd dat resulteert in intrigerende beelden op papier.

Bert Andreae (1952) is tekenaar en illustrator en kreeg zijn opleiding aan de academie Minerva te Groningen. In de galerie maken we kennis met zijn zeer minutieus uitgewerkte potloodtekeningen die opgebouwd zijn uit in elkaar grijpende en over elkaar heen buitelende vormen, die steeds wisselende associaties oproepen. Met minimale middelen en een verbluffende techniek worden micro- en macrowerelden tevoorschijn getoverd, met als resultaat tekeningen waarnaar je blijft kijken. Bert stelt: 'Tekenen is voor mij het reduceren van verblinding door het aanbrengen van schaduw'. Recentelijk verscheen een boek over zijn tekenproces. Werk van hem is opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum te Amsterdam. In 2010 exposeerde hij samen met de Nederlandse Kring van Tekenaars, die later dit jaar ook in de galerie te zien zullen zijn.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl