Persbericht

Expositie: 30 juni t/m 13 augustus 2017


Klik op de foto's voor een groter beeld

Juliette Warmenhoven
keramiek
Cora Vogtschmid
tekeningen
Joanna Quispel
schilderijen
Wendelien Schönfeld
beelden
Saskia de Rooy
keramiek
Nora Baetens
keramiek
Marja Hooft
keramiek
Ivon Zeeman
sieraden, objecten
Nanni Vijn
tafels en krukjes

Zomer in Galerie De Kapberg

Het werk van maar liefst negen kunstenaars is deze zomer te zien in onze galerie. De Kapberg ligt in het slotkwartier van Egmond aan den Hoef en rondom is ook veel moois te beleven. Kom kijken, binnen en buiten. De zomer is duidelijk aanwezig binnen: schilderijen, grafiek, sieraden en plastiek.

Juliette Warmenhoven geeft vorm aan de wereld met keramiek. Haar opleiding is 'product design' in Arnhem en we zien dat zij in haar werk het spanningsveld opzoekt van het natuurlijke en het cultureel gevormde. Gebruikskeramiek en ruimtelijke verrassingen.

Cora Vogtschmid schildert in figuratief-expressionistische stijl, in olieverf op doek. Voorts maakt zij zeer krachtige tekeningen en indrukwekkende etsen. Haar portretten werden bekroond.

Joanna Quispel Voor al haar werk neemt ze de haar omringende, altijd veranderende wereld als uitgangspunt en ze heeft een lichte voorkeur voor morsige stadsgezichten en waterige landschappen. Ze tekent veel in Amsterdam, op de Waddeneilanden en op andere plaatsen in Nederland. Ze gaat graag op reis om een nieuwe omgeving al tekenend te leren kennen.

Van Wendelien Schönfeld zien we houtsneden en kleine beelden. Haar figuratieve prenten hebben niet de stijfheid die houtsneden vaak aankleeft. Ze tekent met een guts in het hout als met een potlood op papier. En met de verschillende drukgangen (voor iedere kleur in een prent wordt een apart houtblok gebruikt) lijkt ze te schilderen. In haar hoofd mengt ze drukgangen zoals een schilder verf mengt.

Saskia de Rooy is een gedreven beeldhouwer. Voor deze gelegenheid pakt zij uit met haar portretten in keramiek. Die hangen in de galerie vooral aan de muur. Het is groot en klein, gekleurd en niet gekleurd. Soms zien we bekende gezichten.

De belangrijkste inspiratiebron voor keramiste Nora Baetens is de natuur. Organische vormen die ze vindt tijdens struintochten in de natuur gebruikt ze in haar werk. Dat kunnen zijn cactusvormen, zaaddozen en stenen. Ze combineert klei ook met andere materialen. Haar werk is geïnspireerd op de 19e eeuwse glasmodellen van Blaschka: kwallen en zee-anemonen.

Marja Hooft laat ons haar keramiek zien. In haar vroege werk als zelfstandig keramist vormde de natuur de inspiratiebron voor de coulissenlandschappen, die ze op panelen aanbracht. Haar werk werd in eerste instantie steeds gestileerder en abstracter, tot begin jaren tachtig kleur en decoratie hun intrede deden.

Ivon Zeeman gebruikt textiele werkvormen, voor bijvoorbeeld sieraden. Ze zat op het strand en vond nylondraad, afval van trossen en netten. Ze plukte de draden uit het zand en bewaarde ze om er met een haaknaald wat moois van te maken. De verweerde draden geven spannende schakeringen in kleur, veroorzaakt door de inwerking van zout, zon, zand en soms ook olie.

Het werk van Ivon ziet u op tafeltjes van Nanni Vijn uit Schoorl. Haar tafeltjes en krukjes zijn gemaakt van hout van verschillende inheemse boomsoorten. Nanni is gefascineerd door de veelheid aan vorm, structuur, geur en kleur van hout. Ze bewerkt het en maakt de tafeltjes tot bijna levende wezens, die zo aan de wandel zouden kunnen gaan als je even niet kijkt.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Telefoon tijdens openingsuren: 06 455­ 48 739.
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl