Persbericht

.

Expositie: 23 februari t/m 1 april 2018


Klik op de foto's voor een groter beeld

Geertrui van Herwijnen
foto's
Anita Duyvis
kijkkasten
May An Go
keramiek
Martien Ockeloen
beelden

Een nieuw seizoen voor Galerie De Kapberg

Zoals ieder jaar heeft de galerie een goed plan gemaakt voor het komende jaar. Zeven tentoonstellingen met kunstenaars van niveau. Het jaarprogramma dat voor u in de galerie klaarligt (maar ook op deze site staat) vertelt dat. Dit ziet u bij ons in de komende weken:

Geertrui van Herwijnen groeide op in een grote kunstenaarsfamilie. Je kunt Geertrui een laatbloeier noemen wat fotografie betreft. Haar uitingsvormen waren en zijn dans en muziek, ritme en beweging zie je terug in haar foto's. Details van sneeuw, ijs, vreemde patronen in een slootje, geabstraheerde planten, weerspiegelingen, door de wind gevormde zandstructuren, foto's die op grafiek lijken. Details waar het gros van de mensen gedachteloos aan voorbij gaat. Bijzonder is dat een groottemaatstaf ontbreekt, dat vaak de suggestie van een enorme ruimte wordt gewekt. Sommige beelden lijken een luchtfoto van een uitgestrekt landschap, Pure fotografie naar de waarneming. Op zondag 18 maart om 14.00 uur zal Geertrui een 'artist talk' geven over haar werk: een uitwisseling, en ze zal ingaan op vragen. Haar fotoboek Bladgoud is in de galerie te koop.

Martien Ockeloen maakt beelden in steen en brons. Hij werkt met diverse steensoorten met als specialiteit: Labradoriet oftewel 'Larvikiet' uit Larvik (Noorwegen). In zijn werk onderzoekt hij de krachten die 'van binnenuit' de vormen spanning geven met de grootst mogelijke eenvoud in de vorm. Heel mooi is het boek dat werd uitgegeven met zijn werk en waarvan nu ook beelden op de tentoonstelling te zien zijn. Dit boek - in de galerie te koop - verscheen naar aanleiding van het feit, dat hij wegens ziekte (Parkinson) zijn beeldhouwpraktijk moest beëindigen. Met het vervaardigen van middelgrote en grote beelden is hij gestopt. Wel maakt hij nog kleine beeldjes, en die zijn ook in De Kapberg te zien naast zijn oudere werk. Hij houdt zich nu ook bezig met grafiek en tekeningen.

May An Go maakt ingekleurde keramische schalen, waarbij de kleurgevende oxiden vermengd zijn met de kleimassa. Voor iedere schaal wordt de kleimassa in een gipsen mal uitgedrukt. Deze wordt van binnen uit opgekneed zodat de tekening van gekleurde patronen aan de binnenzijde meer vervloeit dan aan de buitenkant van de schaal. Hierdoor ontstaat een spannende relatie tussen binnen- en buitenkant. Door tijdens de verschillende droogfasen klei weg te schrapen krijgt de schaal haar uiteindelijke vorm. Na haar afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie studeerde ze in Hangzhou (China) kalligrafie en in Peking aan de academie voor toegepaste kunst.

Tijdens de expositie exposeert Anita Duyvis 'Verlaten kamers'. Het zijn kijkkasten waarin verschillende interieurs over elkaar heen zijn gezet. Door een vitrage heen zie je een kamer, zoals je o.a. door de stad loopt en nieuwsgierig bij mensen naar binnen gluurt. Het zijn stille verlaten kamers, waarin de geschiedenis nog ademt. Dichtbij en veraf is een constructie in haar werk die verontrust. Ieder huis draagt zijn kruis, zowel letterlijk als figuurlijk. Hoe armer het interieur hoe meer en groter de kruisjes. Soms snuif je de geuren op van vervlogen tijden - afgebladderde oude behangetjes, lichtplekken waar ooit o.a. schilderijen hingen op de oude muren in doorrookte kamers.

.

Galerie De Kapberg, Slotweg 17, Egmond aan den Hoef.
Open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur en na telefonische afspaak.
Tel. 06 45­ 548 739 (tijdens openingsuren).
Meer informatie: info@galeriedekapberg.nl en www.galeriedekapberg.nl